U danima pred uskršnje praznike  u raznim časopisima ili na Internetu možete pročitati prilično neverovatne ideje za ukrašavanje jaja. Neke tehnike su jednostvane, druge pak zahtevaju više kretivnosti i umeća.

Svakako je najgora opcija ukrašavati jaja jeftinim veštačkim bojama, gde je za pojedine dokazano da sadrže olovo koje može dospeti u jajima prilikom farbanja. U nastavku teksta saznajte kako samo uz pomoć boja iz prirode možete lepo ukrasiti vaša uskršnja jaja.

Uskršnje jaje je simbol plodnosti i izobilja. Tradicija uskršnjih jaja je lutala u mnogim pravcima kroz istoriju ali je prihvaćena činjenica prakse bojenja jaja u crveno u znak sećanja na Hristovu krv i stradanje.  Ona se danas pored tradicionalne crvene boje ukrašavaju i na mnoge druge kreativne načine.  Jaja farbana sa ljuspama crnog luka jedna je od najčešće primenjivanih tehnika.

Pored luka za prirodno bojenje jaja možete korisiti i sledeći recept:

Za 10 kuvanih jaja korisiti 1l vode

  • 1 šolja iseckanog ljubičastog kupusa na čašu vode – farba bela jaja plavim a braon jaja zelenim
  • 1 šolja ljuspi ljubičastog luka na šolju vode – farba jaja ljubičastim ili crvenim
  • 1 šolja iseckane repe na čašu vode – farba bela jaja u roze
  • 2 kašike kurkuma na čašu vode – farba jaja u žuto
  • 1 kašika belog sirćeta na čašu vode za jaču boju
  • Ulje za sjaj

Sipajte količinu vode koja vam je potrebna za boje u šerpu – možete napraviti 4 odvojene serije različitih boja ili 1 veliku serije jedne boje;.

Dodati sastojke za farbanje i dovesti vodu da ključajnja. Okrenite vatru na najnižu temperaturu i kuvajte, pokriveno, od 15 do 30 minuta. Kada je boja je taman koliko želite, uklonite posudu sa vatre i pustite da se farba ohladi do sobne temperature.

Sipjte  ohlađenu boju kroz cediljku u drugu posudu a zatim dodajte  sirće – koristite 1 kašiku sirćeta po šolji tečnosti.

U drugu posudi stavite kuvana jaja i preljte ih bojom. Budite sigurni da su jaja cela potopljena.

Prebacite jaja sa bojom u frižideru i hladite ih dok se ne postigne  željena boja. Pažljivo osušite jaja, a zatim ih namažite sa malo ulja papirnim ubrusom.

Jaja naknadno možete ukrasiti raznim nalepnicama ili ih ukrasiti markerom u boji.

Ukoliko vam posle Uskrsa preostanu neka jaja, možete ih iskorististi za pripremu jednostavnih i zdravih recepata.

Salata sa krompirom i jajima

Sastojci:

5 kašika maslinovog ulja

6 mladih krompira

1 kašičica vinskog sirćeta

3 čena belog luka, seckanog

1 kašičica senfa

3 jaja

1/4 šoljice maslina

1/4 šoljice čeri paradajza

2 lista zelene salate

Priprema: Krompir premažite maslinovim uljem i složite na pleh za pečenje. Pecite oko 25 minuta na 200 stepeni. Jaja ogulite i ostavite sa strane.  Ulje beli luk, vinsko sirće i senf miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smesu. Na kraju sve pomešajte i napravite salatu.

Salata sa jajima i tunjevinom

Potrebno je:

3 kuvana jaja

1 paradajz

1 krastavac

1 paprika

Konzerva tunjevine

Par maslinki

1 crni luk

Glavica zelene salate

Malo maslinovog ulja

So, biber

Priprema: Jaja i paradajz isecite na kriške, krastavac na kockice, papriku na tračice, a luk na kolutove. Zelenu salatu iscepkajte na male listove. Pomešajte sve sastojke, začinite maslinovim uljem solju i biberom.

(cajeviza)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori