Ukusna i socna poslastica...

Testo:

10 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1/4 šolje mlake vode
2 3/4 šolje brašna
1/3 šolje mleka
3 kašike putera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
1/3 šolje šećera

Fil:

1 1/2 šolja suvog grožđa + još 1/4 šolje
1 kašičica cimeta
1/2 šolje soka od pomorandže

Za preliv:

1 šolja šećera u prahu
2 kašike mleka
rendana korica pomorandže ( ili ulje pomorandže, četvrt kašićice)

Kvasac i kašičicu šećera razmutiti u mlakoj vodi i pustiti da nadođe. Dodati brašno, šećer, vanilin, puter, jaje i mleko , zamesiti glatko testo i formirati loptu.. Dublju činiju ovlaš nauljiti, ubaciti loptu od testa, pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste i udvostruči zapreminu.

Dok testo narasta, pripremiti fil:
Štapnim mikserom ili u blenderu, grubo ispasirati šolju i po suvog grožđa, cimet i sok od pomorandže, da se dobije gusta smesa nalik na džem. Ne treba da s e napravi glatka pasta, dovoljno je samo ugrubo ispasirati grožđice.

Kada je testo naraslo, izručiti ga na radnu površinu i razvući u pravougaonik veličine otprilike 25x40 cm, premazati ''džemom'' od suvog grožđa i po njemu posuti četvrt šolje celih grožđica. Uviti rolat. Sada oštrim nožem preseći rolat uzduž, na dva dela.
Dublji pleh, kalup za tortu ili šerpu obložiti papirom za pečenje. Uzeti jednu traku testa i uviti je u krug. Oko te spirale zavijemo drugi deo testa i dobili smo puža.

Testo pokrijemo i ostavimo na toplom da još malo narasta a onda pečemo na 180 stepeni, 20- 30 minuta.

Još topao kolač prelijemo prelivom koji napravimo tako što umutimo šećer u prahu, mleko i koricu pomorandže i možemo da ga služimo odmah :)

Možda deluje komplikovano, ali verujte mi, nije ni najmanje.

p.s. za ovakve recepte gde su sve mere u šoljama , najzgodnije je imati one plastične merice na kojima su oznake 1 šolja, 1/2 šolje, četvrt šolje itd. onda vas glava ne boli. A ako nemate merice, onda je mera šolja od 2 dl.

(Tatjana Cukic)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori