Ministar za turizam Rasim Ljajić izjavio je da Srbija ima potencijal za razvoj verskog turizma, ali da treba poraditi na unapređenju infrastrukture i marketingu.

Ljajić je učestovao na tribini posvećenoj razvoju i mogućnostima verskog turizma, koja je održana na beogradskom Univerzitetu „Singidunum“.

O ovoj temi od interesa za sve verske zajednice u Srbiji govorili su i njihovi najviši predstavnici – poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, beogradski nadbiskup Stanisalv Hočevar i reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

Jednoglasan zaključak državnih i verskih predstavnika je da razvoj verskog turizma može imati dobre ekonomske efekte, kao i uticati na zbližavanje ljudi različitih vera i nacija.

Ljajić je rekao da će država sa svoje strane promovisati i podržati verski turizam. „Problem je loša infrastruktura. Postoje manastiri do kojih je teško stići“, rekao je Ljajić, a kao aktivnost na kojoj treba poraditi istakao je i bolji marketing.

„Turističke agencije treba da imaju i ponudu verskog turizma“, kazao je on i dodao da bi ciljna grupa trebalo prevashodno da budu turisti iz Rusije.

On je naveo da bi u toj oblasti na regionalnom nivo bliže trebalo da srađuju Srbija, Makedonija, Bugarska i Rumunija i da razmotre šta zajedno mogu da ponude.

 

Patrijarh Irinej istakao je da su verski spomenici ono čime Srbija treba da se ponosi i ono po čemu je prepoznatljiva u svetu.

„Imamo manastire iz vremena kada se još nije znalo za Ameriku i kada je ostatak Evrope bio na na nižem stepenu kulturnog razvoja od ovih prostora“, kazao je patrijarh.

Nadbiskup Hočevar smatra da verski turizam, u današnje vreme kada su sve zastupljenije materijalne vrednosti, može da vrati dostojanstvo ljudima i pozitivno uticati na njihovu duhovnost.

„Tako se možemo povezivati“, kazao je Hočevar.

Reis Nasufović smatra da se Srbija može pohvaliti bogatsvom različitosti u kulturološkom i verskom pogledu, jer su, kako je naveo, na ovim prostorima brojne civilizacije ostavile upečatljiv trag.

„Manastiri, crkve, katedrale, džamije. Na to treba da budemo ponosni“, poručio je Nasufović.

 

(BETA)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori