Nebesko čudo nalazi se na samo 7,2 svetlosne godine od nas, a temperatura na površini ove zvezde je - 50 stepeni Celzijusa.

FILADELFIJA - Astronomi pronašli nemoguće - ledenu zvezdu!
Smeđi patuljak nazvan WISE J085510.83-071442.5 (zvaćemo ga WISE) prava je svemirska anomalija - reč je o zvezdi sa temperaturom na površini od oko 50 stepeni ispod nule. Ovo nebesko telo otkrili su naučnici sa Univerziteta Pensilvanija koristećiteleskop Spicer. Ujedno, ova zvezda je sada četvrta po udaljenosti od Sunca.

Hladni komšija

- Veoma je uzbudljivo otkriti novog komšiju našeg Sunčevog sistema. Još uzbudljivije je što ćemo zbog njene ekstremno niske temperature otkriti mnogo o atmosferama planeta koje često imaju slične temperature - kaže Kevin Luman, profesor astronomije i astrofizike na Univerzitetu Pensilvanije.

Smeđi patuljci, inače, život počinju kao zvezde, ali nedostaje im masa kako bi sagorevali nuklearno gorivo i emitovali svetlost i toplotu. Zato ove „zvezde“ ili zvezde često imaju veoma niske temperature u odnosu na svoje rođake. Najniže izmerene temperature smeđih patuljaka dosad bile su na nivou sobne temperature.
- WISE, nažalost, zbog hladoće, nikad ne može da podržava život, pa su sve planete koje eventualno kruže u blizini hladni i beživotni svetovi kao i njihovo „Sunce“ - kaže Luman.

Ova neobična zvezda ima masu za koju se procenjuje da je između tri i deset puta veća od Jupiterove. Neki naučnici smatraju da je možda reč o džinovskoj planeti, koja je nekad davno izbačena iz nekog zvezdanog sistema, ali većina smatra da je, ipak, reč o smeđem patuljku pošto se sad zna da su ove zvezde veoma česte. Ako je ovo smeđi patuljak, a sve su šanse da jeste, onda je on jedan od najmanjih dosad pronađenih.

Patuljci oko nas

Isti tim naučnika sa Univerziteta Pensilvanije otkrio je prošle godine par smeđih patuljaka na udaljenosti od 6,5 svetlosnih godina (ovo je treći zvezdani sistem po udaljenosti od Sunca). Takođe, njihovo istraživanje pokazalo je da naš sistem verovatno ne sadrži misterioznu veliku planetu koja je nazivana Nemezis ili Planeta iks.
- Neverovatno je da posle toliko decenija izučavanja neba još nemamo kompletan inventar najbližih suseda Sunca - kaže Majkl Verner, projektni naučnik teleskopa Spicer.

Izvor: Kurir

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori