Zabrana je izazvala gnev međunarodne zajednice, a Vašington je u petak rekao da je to udarac "za slobodu govora".

VAŠINGTON - Američki Stejt department poručio je danas da sada ima više turskih tvitova od kada je turski premijer Redžep Tajip Erdogan zabranio Tviter.

Turska agencija nadležna za telekomunikacije blokirala je pristup Tviteru u četvrtak, nakon što su članovi opozicije koristili taj društveni mikroblog za objavljivanje snimaka telefonskih razgovora kojima se navodno dokazuje Erdoganova umešanost u veliki korupcionaški skandal.

Zabrana je izazvala gnev međunarodne zajednice, a Vašington je u petak rekao da je to udarac "za slobodu govora", navodi AFP.

Međutim, portparolka Stejt departmenta Mari Harf danas je izjavila da "ima više tvitova iz Turske od kada je vlada blokirala Tviter nego ranije".

"To je, po mom mišljenju, interesantan znak ljudima koji pokušaju da uguše slobodu izražavanja: to ne uspeva i nije ispravno", rekla je ona.

SAD su "vrlo jasno stavile do znanja turskoj vladi da to nije prihvatljivo i mi smatramo da ne bi trebalo da blokiraju pristup ovakvoj vrsti društvenih medija", kazale je Harfova.

Pretpostavlja se da su turski tviteraši našli "zaobilazan način" da nastave da koriste taj mikroblog.

Izvor: Kurir

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori