Avion u kojem su vaši rođaci, prijatelji, poznanici… možete direktno pratiti sve do konačnog odredišta. Na internetu postoji nekoliko sajtova za praćenje kretanja aviona, statusa leta, sletanja na aerodrome, a najpopularniji i najkompletniji je Flightradar24.com.

Stranice ovog sajta otkrivaju veoma uzbudljive aktivnosti na nebu iznad naših glava, a ako se pitate koji vas je to avion upravo nadleteo on će vam u rekordnom roku dati odgovor. Sve što vam je potrebno je internet konekcija.

Flightradar24 i slični sajtovi rade na principu GPS-a. Oni registruju sve avione koji koji poseduju ADS-B predajnike i emituju svoju poziciju. Prema okvirnim podacima sa sajta Flightradar24.com 65 posto svih putničkih aviona poseduje ovakve predajnike (75 posto u Evropi, 35 posto u SAD). Da bi sajt uhvatio sve ove signale mora da poseduje odgovarajuće prijemnike na zemlji.

Let Er Srbije Tivat - BeogradLet Er Srbije Tivat – Beograd

Ovi prijemnici se besplatno distribuiraju volonterima koji ih postavljaju u svojim sredinama i na taj način šire pokrivenost.Prijemnici „hvataju“ signale koje emituju avioni i prosleđuju ih sajtu na kome se potom prikazuje tačna pozicija aviona u realnom vremenu, ali i mnogo toga još.

Naime predajnici koji se nalaze u avionima emituju ne samo svoj položaj već i druge podatke kao što su tip aviona i njegova registracija, visina krstarenja, polazni aerodrom i dolazni aerodrom, brzina kretanja ali isto tako i šifrovane poruke namenjene kontrolorima letenja u vanrednim situacijama.

Ako se desi da je avion otet, pilot preko predajnika može poslati poruku (squwak) „7500″. Ukoliko je otkazala radio veza aviona sa kontrolom letenja predajnik će emitovati poruku „7600″, a ako je avion započeo prinudno sletanje poruka koju predajnik emituje je „7700″.

Ove poruke hvata preko 3000 prijemnika koje je Flightradar24.com predao volonterima širom sveta, a periodično se dele novi predajnici i to u zonama gde je slaba pokrivenost. Prijemnici love avion u krugu od 250 do 400 kilometara, pa postoji veliki problem da se pokrije nebo iznad okeana, daleko od obala. Najbolja pokrivenost je u Evropi i SAD, Kanadi, a veoma dobro su pokriveni i Karibi, Brazil, Rusija, Bliski istok, Indija, Japan, Tajland, Malezija, Indonezija, Australija i Novi Zeland.

Puno nebo nad EvropomPuno nebo nad Evropom

Zahvaljujući ovoj nezvaničnoj mreži, kontrola letenja je danas potpomognuta milionima radoznalaca iz celog sveta. Na društvenim mrežama postoje grupe u kojima se razmenjuju uočene nepravilnosti i „sumnjiva“ kretanja aviona, pa se tamo gotovo svakodnevno može videti poruka: „avion neobično kruži iznad grada, šta se dešava?“.

Kada neki avion proglasi vanredno sletanje, što se na Fligtradaru vidi pod squawk šifrom onda se trenutno formira velika grupa pratilaca iz celog sveta. Sve avionske nesreće i incidenti u poslednje vreme su imali svoju publiku preko ovog internet radara, a putanje nestalog aviona Malysia Airlinesa ili onog aviona koji je oboren iznad Ukrajine su danima nakon nesreće proučavane i posmatrane zahvaljujući mogućnosti istorijskog prikaza kretanja izabranog aviona.

Takođe je brojnim filterima moguće pretraživati samo određene avione na nebu. Moguće je, na primer, izabrati prikaz svih A380 ili prikaz svih aviona određene aviokompanije.

Nimalo zanemarljiva populacija ljubitelja i posmatrača aviona ovim je programom dobila svoju najomiljeniju igračku, a za brojne radoznalce pripremljena je i aplikacija za pametne telefone.

(Aviokarta.net)

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori