Sve tajne koje je Apple strogo čuvao otkrivene su večeras. Gigant iz Kupertina predstavio je svoj do sada najveći iPhone 6 Plus sa ekranom od 5,5 inča, manji iPhone 6 od 4,7 inča, prvi elegantni pametni sat, ali i servis za plaćanje uz pomoć kojeg jednostavnim prelaskom prsta preko čitača otiska prstiju možemo kupovati proizvode.

Kompanija Apple je zvanično predstavila iPhone 6 i to u dve verzije - iPhone Plus sa displejem od 5,5 inča i manji iPhone sa displejem od 4,7 inča kao što se i spekulisalo.

Glasine, u kojima je bilo reči da će ovo biti najveći telefon kompanije do sad, ispostavile su se tačnim.

Osim velikog LCD displeja prednja strana iPhone-a 6 Plus napravljena je sa ojačanim staklom. Poleđina telefona napravljena je od specijalnog aluminijuma u kombinaciji sa nerđajućim čelikom i Apple logoom.Sa debljinom od 7.1 milimetar prevazišao je svog prethodnika iPhone 5S i njegovih 7.6 milimetara debljine. Telefon dolazi i sa softverskim poboljšanjima i novim iOS 8 operativnim sistemom koji je predstavljen u junu.

Proporcije novog telefona su iste kao i kod prethodnika iPhone-a 5S, kao i modela 5C što znači da će aplikacije koje su bile dizajnirane za prethodne modele mogu nesmetano raditi. Rezolucija ekrana za ekran od 5.5 inča je povećana i sada iznosi 1920×1080 piksela, što je 185 odsto više piksela u odnosu na prošlogodišnji model iPhone 5S.

iPhone 6 ima displej dijagonale od 4.7 inča, a format ekrana ostaje izdužen kao i na drugim Apple-ovim telefonima. Novi dizajn sličan je iPad Air-u i iPad mini-ju koji imaju zaobljene ivice. Staklo ekrana prelazi i preko ivica telefona i ima novu Retina HD rezoluciju, od 1334 x 750 piksela i širim uglom prikaza.

Displej ima jonsku zaštitu, koja izgleda nije od safira, kao što su najavljivale glasine.  Ima debljinu od 6.9 mm što ga čini najtanjim Apple-ovim telefonom. Dugme za uključivanje bolje je pozicionirano i nalazi se strane.

iPhone 6 ima i novi A8 procesor koji je za 25 odsto brži od prethodnog. I grafički čip je za 50 procenata brži.  A8 procesor, tvrde iz Apple-a, imaće bolji performans tokom dužeg perioda od prethodnih modela. Baterija na novim telefonima može da izdrži do 24 sata 3G razgovora na iPhone-u 6 plus, odnosno 17 sati na iPhone-u 6. Apple je potvrdio i postojanje NFC-a, ali i novog čipa nazvanog Secure Element koji vrši enkripciju svih podataka.

Kompanije Apple predstavila je i novi servis za plaćanje koji će dolaziti sa novim modelima, pod imenom Apple Pay. Sve što je potrebno da bi se kupio proizvod jeste prelazak prsta preko čitača otiska prstiju. Ovaj servis će se prvo pojaviti u Americi i to u oktobru, a gigant iz Kupertina vredno radi kako bi plaćanje omogućila i u drugim zemljama širom sveta.

Foto: apple.com

Još jedan od noviteta je i prvi pametni sat kompanije Apple. Prema fotografijama koje su se pojavile ovaj sat je do sada jedan od najelegantnijih. On će pored, toga što će prikazivati sve bitne informacije sa novih iPhone-a, služiti i za praćenje zdravlja osobe koja ga nosi uz pomoć nove Health aplikacije. Ima senzor za merenje pulsa, mogućnost bežičnog punjenja i ekran osetljiv na dodir.

Kada je cena u pitanju, iPhone 6 će koštati 199 dolara (16GB), 299 dolara (64GB) i 399 dolara (128GB) uz dvogodišnji ugovor, dok će iPhone 6 Plus koštati 100 dolara više u svakoj konfiguraciji. Isporuke počinju 19. septembra.

Izvor: telegraf

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori