Koreanski naučnici su napravili, takozvanu, pametnu protezu koja informacije kao što su pritisak, temperatura ili vlažnost, direktno šalje mozgu osobe koja je nosi.

Ova ručna proteza sa veštačkom kožom može čak i da oseti da li je pelena mokra. Koreanski naučnici su stvorili veštačku kožu koja je rastegljiva, koja daje informacije u vezi pritiska, temperature ili vlažnosti, koja oseća i to dalje šalje mozgu.

Tim oko Dae-Hyeong Kima, sa Nacionalnog Univerziteta u Seulu u Južnoj Koreji, piše u stručnom žurnalu „Nature Communications“, ima jedinstvene mogućnosti za stvaranje novih modela proteza za ruke.

Veštačka koža se sastoji iz tri sloja: silicijuma, zlata i poliamid plastike. U gornjem sloju leže kondenzatori koji mere vlažnost. Time onaj koji nosi protezu može da stekne osećaj da li je, naprimer, pelena bebe mokra. Drugi sloj sadrži silicijumske trake koje mere rastegljivost, temperaturu i pritisak. Kod senzor za pritisak pritisne poliamid, rastegljivost te silicijumske trake daje informacije o izvršenom pritisku.

Veštačka koža se zagreva na 37 stepeni celzijusa ili više

Donja površina formira jednu vrstu grejača, koji preko jednog električnog otpornika veštačku kožu zagreva na 37 stepeni celzijusa ili više od toga. Plastični materijal, polidimetilsiloksan (PDMS), je stavljen u 3 sloja.

Jezgro veštačke kože, međutim, su sitne trake od silikona, koje su delimično raspoređene u zaobljenim obrascima. Te krivine omogućuju da se trake mogu rastezati. Kim i kolege razvijaju obrasce za različite zone ruke, koje se pri upotrebi pomeraju na različite načine:

Tamo gde se koža jedva rasteže su silicijumske trake naročito osetljive. Gde se više rastežu, kao oko predela zgloba ruke, idu trake u serpentinama (krivinama).

Električni impulsi se šalju u nervne puteve

Da bi se senzori veštačke kože povezali sa telom, naučnici su razvili električno polje koje može da se prikači na jedno nervno stablo. Električni impulsi tih senzora tako dolaze u nervne puteve osobe koja nosi veštačku kožu.

Naučnici su testirali taj metod na pacovima: Stavili su polje sa elektrodama na jedan živac noge i izmerili na odgovarajućem mestu u mozgu impulse tog živca, odnosno način na koji ih mozak obrađuje. Pri tome su našli velike sličnosti između signala senzora za pritisak i tih izmerenih impulsa u mozgu. To polje elektroda sastoji se od malenih žica od platine koje služe za sprečavanje zapaljenja tog živog tkiva.

Da li je to zaista dugoročno rešenje, pokazaće dalje testiranje na životinjama.

Dalja istraživanja trebaju da razjasne da li ima fragmenata žica od platine koje mogu upasti u krvotok, pišu naučnici. Sve u svemu, uvereni su da njihova veštačka koža daje poboljšane funkcije i visoku efikasnost na polju razvoja pametnih proteza.

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori