Američki istraživači su razvili jedan potpuno novi uređaj za skrivanje. Izgleda kao lupa, i omogućuje da stvari jednostavno nestanu, kao nekom magijom. Tehnika koja stoji iza svega je prilično jednostavna.

Možda inspirisani plaštom nevidljivosti Harija Potera, američki istraživači su na Univerzitetu u Ročesteru napravili revolucionarni aparat. Kao što piše na početnoj stranici univerziteta, stvari koje stavite pod neku vrstu lupe, mogu zaista postati nevidljive. Čak i veći objekti mogu „nestati“.

Sami uređaji za skrivanje nisu ništa novo, ali takozvani „Ročesterski plašt“ zapanjuje svojom jednostavnom tehnikom. Koristi, prema izveštaju, samo četiri konvencionalna sočiva. Ona vode svetlost oko predmeta i čine ga nevidljivim, tako da posmatrač može da gleda „kroz“ predmete.

Pozadina i dalje ostaje vidljiva.

„Ročesterski plašt“ se, takođe, može koristiti prilikom operacija.

Student fizike Džozef Čoi, koji je učestvovao u razvoju uređaja, je rekao: „Ovo je, koliko znamo, prva tehnologija za skrivanje koja može da učini nevidljivim trodimenzionalne stvari.“

Načini upotrebe ovakvog aparata su beskonačni  – ne samo za običnu šalu. Takođe, u hirurgiji ili u vojsci se mogu naći razne vrste primene. kaže Čoi. Na primer, hirurg bi, tokom operacije, mogao da gleda kroz svoje ruke i tako bolje vidi šta radi, kaže Čoi.

Uputstvo o tome kako se može napraviti sopstveni „Ročesterski plašt“, istraživači su objavili na sajtu Univerziteta.

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori