“Dnevni magazin” predlaže za vas 5 najoriginalnijih i najukusnijih prazničnih salata. Bilo koja od ovih salata postaće prelep ukras vašeg novogodišnjeg stola!
SALATA “CRVENKAPA”

- crni luk
- pileća prsa (dimljena ili na žaru)
- bareni krompir
- orasi
- kuvana šargarepa
- kuvana jaja
- tvrdi sir
- seme nara za ukras
- so i biber
PRIPREMA
- Salata mora biti naređana u slojevima i svaki sloj mora biti premazan majonezom. So i biber dodajte po ukusu.
1 sloj – isecite luk na kockice ili kolutove i prelijte ključalom vodom da biste uklonili gorčinu. - 2 sloj – krompir na kockice
- 3 sloj – fino iseckana pileća prsa
- 4 sloj – orasi (narendajte ih ili sameljite u blenderu)
- 5 sloj – šargarepa, isečena na kockice
- 6 sloj – jaja, narendana na krupno rende
- 7 sloj – tvrdi sir, narendan na krupno rende
- Vrh salate ukrasite semenkama nara.
SALATA “LESHY”

- 1 pileći file
- 2 glavice crnog luka
- 400 g šampinjona
- 2 kuvana jaja
- 100 g tvrdog sira
- 1/2 kašike oljuštenih oraha
- majonez – po ukusu
- so, biber – po ukusu
- masline za ukras
PRIPREMA
- Pileća prsa skuvajte i isecite na komadiće. Iseckajte luk i šampinjone i propržite ih odvojeno na tiganju.
- Narendajte jaja i sir. Zatim dodajte orahe, začinite salatu majonezom i temeljno promešajte.
- Uzmite ravnu posudu i stavite čašu u sredinu. Rasporedite salatu oko čaše i pritisnite malo kašikom da se ne bi rasula. izvucite lagano čašu i ukrasite salatu po želji peršunom i maslinama.
PUFNASTA SALATA

- 1 konzerva bilo koje konzervirane ribe (tunjevina, ružičasti losos, skuša)
- 6 kom. štapića rakova (krabe)
- pola konzerve kukuruza
- kačkavalj – tvrdi sir
- 4 kuvana jaja
- pola glavice crnog luka ili malo zelenog mladog luka ili praziluka
- 200 g majoneza
- so i biber
PRIPREMA
- Ribu izgnječite viljuškom. Iseckati štapiće od rakova i luk. Naribajte sir. Podelite jaja u žumanca i belanca, oba zgnječite viljuškom. So i biber dodajte po ukusu. Poređajte salatu u slojevima:
1 sloj – riba - 2 sloj – luk
- 3 sloj – majonez
- 4 sloj – sir
- 5 sloj – kukuruz
- 6 sloj – majonez
- 7 sloj – rakovi
- 8 sloj – majonez
- 9 sloj – jaja + majonez (prvo belanca pa žumanca, ili pomešajte pa da bude šaren vrh)
SALATA “PEČURKA”

- 1 konzerva ukišeljenih pečurki
- praziluk
- 300 g šunke
- 3 kom. kuvanog krompira
- 3 jaja tvrdo kuvanih
- majonez
- so i biber
PRIPREMA
- Uzmite duboku posudu i poređajte salatu u slojevima.
1 sloj – kisele pečurke - 2 sloj – praziluk
- 3 sloj – šunka
- 4 sloj – krompir iseckan na kockice
- 5 sloj – fino iseckana kuvana jaja
- Premažite sve slojeve majonezom. Dodajte so i biber po ukusu. Zatim salatu stavite u frižider na min 2 sata i prevrnite je na drugi ravan tanjir (tacnu) neposredno pre služenja. Ukrasite po želji.
SALATA “ŽENSKI ĆEF”

- krompir
- pečurke
- crni luk
- šargarepa
- 1 jaje
- sir
- majonez
- pola kašičice meda
- so i biber
PRIPREMA
- Ređajte salatu u slojevima, svaki sloj pod majonezom, dodajte so i biber po ukusu. Pečurke i luk izdinstajte na malo ulja i dodajte pola kašičice meda pred kraj. Belance i žumance narendajte odvojeno jedno od drugog.
1 sloj – kuvani krompir, narendajte na krupno rende - 2 sloj – pržene pečurke sa lukom i medom
- 3 sloj – kuvana šargarepa
- 4 sloj – narendano žumance
- 5. sloj – naribani sir
- 6 sloj – belance
- Salatu ukrasite kuvanim ružama šargarepe.
Novogodišnje salate su neizostavni atribut svečanog stola. Ukusne su, lepe na oko, hranljive i zasitne u zimskim danima i upravo one čine novogodišnji sto onakvim kakav treba da bude: svetao, dekorativan i spektakularan – jednostavno je nemoguće zamisliti ga bez njih.
Podelite ovaj članak sa prijateljima i recite im kako da svoj novogodišnji sto učine jedinstvenim!
