Jaffa cheese cake - fenomenalno osvežava u ove letnje dane

Jaffa cheese cake - fenomenalno osvežava u ove letnje dane

Došlo nam je leto. Ništa lepše od šarenih pijaca punih svežeg sezonskog voća i povrća. Divan preduslov za lake letnje obroke i raznorazne slatke i voćne poslastice...

Jednu takvu smo i pripremili za vas, sa detaljnim receptom za pripremu - Jaffa cheesecake (Jafa čizkejk). Brzo se priprema i fenomenalno osvežava.

Osnova od keksa (prvi sloj): 

  • 125 g putera ili margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 300 g mlevene plazme
  • 150 ml gaziranog soka od pomorandže
  • Fil za čiz:
  • 500 g neutralnog krem sira
  • 170 g šećera u prahu
  • 3 kašike soka od limuna
  • 250 ml hladne slatke pavlake
  • 1 kesica želatina u 50 ml hladne vode
  • 80 g čoko komadića ili šarenih mrvica

Preliv:

  • 300 ml negaziranog soka od pomorandže
  • 125 g šećera
  • 1 kesica želatina

Takodje potrebno:

  • 10-12 komada jaffa keksa
  • Gazirani sok pomorandže za umakanje jaffa keksa

Priprema osnove od keksa: Izmiksajte puter i šećer u prahu, u to dodajte mlevenu plazmu i još malo izmiksajte. Sipajte gazirani sok, promešajte i smesu izručite u okrugli kalup za torte veličine 24 cm. Izravnajte smesu od keksa pa preko složite jaffa keks prethodno umočen u gazirani sok. Stavite zatim u frižider da se hladi dok pripremate fil.

Fil za čiz: Želatin prelijte sa 50 ml hladne vode i ostavite da nabubri. Krem sir i šećer u prahu sipajte u posudu i mikserom kratko umutite. Dodajte hladnu slatku pavlaku i sve zajedno umutite mikserom. Nabubreli želatin zagrejte na ringli kratko bez da provri. U želatin sipajte 2-3 kašike čiz fila, dobro izmešajte pa sipajte u fil. Umutite mikserom, pa dodajte čoko ili šarene mrvice. Lagano promešajte i izručite preko osnove od keksa. Vratite u frižider na malo duže hlađenje.

Preliv za čiz: Želatin prelijte sa 50 ml negaziranog soka i ostavite da nabubri. Ostatak soka i šećer stavite na ringlu da provri. Sklonite sa ringle i dodajte nabubreli želatin, promešajte i ostavite 20ak minuta da se preliv prohladi. Ako se stvorila pena, možete je skinuti.

Čiz kad se ohladi izvadite iz frižidera i polako kutlaču po kutlaču sipajte preliv. Pažljivo prebacite u frižider i ostavite minimum 4 sata, da se čiz ohladi i stegne. Tankim nožem pređite po ivicama kalupa i skinite obruč ili koristite acetatnu foliju. Odozgo ukrasite po vašoj želji. Radovaće nas da nam pošaljete slike kako je vama uspeo.

Prijatno ❤️

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!