Naprotiv, znam da je ovo omiljena ručak kombinacija mnogih mojih prijatelja i rodbine.
Ovi stari recepti kao da polako blede u naletu inovativnih mladih kuvara, novih namirnica na tržištu i mogu slobodno konstatovati ponudom ideja na internetu, zar ne?
Vrlo me je obradovao mamin poziv za već tradicionalni nedeljni ručak kod nje. Mama je veliki gurman. Voli da sprema po receptima njene mame. Njena mama, moja nana, nažalost više nije sa nama ali je i mami i meni ostavila pregršt znanja u rukavu. Skoro da nema jela koje nas dve ne umemo da spremimo. Snalažljivost takodje igra veliku ulogu.
Danas ću sa vama podeliti jedan od naših recepata - prelepe sočne ćufte u paradajz sosu i pire krompir.
Paradajz sos
- 1 Crni luk
- 2 čena belog luka
- Pola štapa zelenog celera
- Peršun
- 3 paradajza
- 2-3 kašike belog brašna
- 1l vode
- So
- Biber
- Suvi začin
- Lovorov list
- Ulje
- Šećer
Priprema:
Zagrejati ulje na srednjoj temperaturi pa dodati sitno naseckani crni i beli luk da se prodinstaju. Kada je luk omekšao dodati tri kašike brašna i blago propržiti dok brašno ne zarumeni. U blenderu izmiksati paradajz i štap zelenog celera pa to dodati u šerpu gde se dinstao luk. Naliti oko litar mlake vode i začiniti po želji solju, biberom, suvim začinom, peršunom i listom-dva lovora. Dodati pola kašičice šećera, kako bi se ublažila kiselina paradajza. Ostaviti da se lagano krčka nekih pola sata.
Krompir pire
- 1kg krompira
- 50gr putera (maslac)
- Suvi začin
- Biber
Priprema:
Obarite krompir, kada je krompir gotov sačuvajte vodu u kojoj se krompir bario a krompir ocedite tako da ostane vrlo malo vode u šerpi. U to dodajte puter i začine i počnite sa gnječenjem krompira u pire. Tokom gnječenja dodajte po malo vode u kojoj se krompir bario dok ne dobijete željenu gustinu pirea. Opciono možete umesto vode dodati mleko, ja ga volim bez mleka, ukus bude savršen!
Ćufte od ćuretine
- 500g mlevene ćuretine (ili meso po želji)
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- Aleva paprika
- Biber
- Suvi začin
- Ulje
- So
- Peršun
U mleveno meso dodajte sve navedene začine i ulje, umesite smesu i ostavite da odstoji bar pola sata kako bi se ukusi opustili u meso. Oblikujte ćuftice i ispržite na prethodno zagrejanom ulju.
Reći ću vam samo, da smo toliko lepo ručali kod mame, da smo svi posle ručka našli neki zgodan kutak i polu dremkali narednih 20ak minuta dok mama nije iznela hladnu lubenicu. Napravite ovo lepo jelo i pozovite drage ljude na ručak. Uživajte i smejte se, nek nam ova okupljanja ulepšaju život. Imamo samo jedan.
Ako vam se recept dopada, kliknite like i share, nama to puno znači.
Pozdravljamo vas do nekog sledećeg recepta ❤️