Za ovaj recept mi smo koristili svinjsko meso a vi dragi čitaoci možete koristiti i teletinu, po svojoj volji i želji. Ono što je zajedničko je da su obe varijante, za koju god se odlučite, fenomenalan izbor.
MEDENO MESO
Za novogodišnju gozbu biće prelepo napraviti ovaj specijalitet koji se savršeno slaže uz mnoge salate kao i sa gotovo bilo kojim prilogom.
- 900 g svinjskog filea
- 3 čena belog luka
- 3 kašike meda
- 2 kašike Dižon senfa
- 3 kašike ulja
- 1 limun
- 50 g šećera
- 45 g soli
- 1 litar vode
- 2 kašičice Majčine dušice
PRIPREMA
- Ključ kvalitetnog medenog mesa je dobra marinada u kojoj će se meso pripremiti. Prvo nju pripremamo. Da biste to uradili, rastvorite šećer i so u litru vode u gore navedenim merama. File umočite u salamuru i ostavite sat vremena u frižideru.
- Posle toga, meso nežno osušite papirnim ubrusom.
- U međuvremenu počinjemo da pravimo sos. Morate iscediti sok celog limuna, provući beli luk kroz presu, dodati dižon senf, med i par kašika majčine dušice.
- Dobijeni sos mora biti temeljno namazan preko filea, a ostatak sosa sačuvati u blizini za sledeće premazivanje u toku pečenja.
- Sada zagrejte rernu na 200 stepeni i ubacite meso da se peče. Meso je potrebno peći oko pola sata (u zavisnosti od vaše rerne). Ono što je najbitnije kod ove pripreme je - svakih pet minuta morate meso premazati novim slojem sosa, pa vratiti na pečenje. U ovom slučaju dobićete savršenu ukusnu i hrskavu lepljivu koricu.
Sa takvom svinjetinom (teletinom) možete napraviti i ukusne sendviče, ukoliko vam ostane viška, u šta čisto sumnjamo. Vaši gosti će uživati u ovoj hrskavoj medenoj kori i sočnom mesu koje ste im pripremili.
Share-ujte ovaj recept vašim prijateljima! I pošaljite nam sliku kako je ispalo. Prijatno!