Preukusna a brza priprema! Torta “Svetla Pariza” prava poslastica!

Preukusna a brza priprema! Torta “Svetla Pariza” prava poslastica!

Torta uvek daje osećaj slavlja. I odrasli i deca rado uživaju u ovom voljenom dezertu. Zato ćemo vam reći kako da napravite čokoladnu tortu sa šlagom i orasima - „Svetla Pariza“.

Torta sa bananom, čokoladom, voćem i orasima

Ova torta sa spektakularnim imenom poznata je po jednako luksuznom ukusu. Nije iznenađujuće, jer sadrži sastojke oraha i čokolade, voća i vaš omiljeni fil. Jednom rečju, divan dezert za svečanim stolom!

2 TAMNE KORE

  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa

1 SVETLA KORA

  • 7 belanaca
  • prstohvat soli
  • 12 kašika šećera
  • 200g mlevenog oraha
  • 1 kašika brašna

FIL

  • 7 žumanaca
  • 200g šećera za glazuru
  • 5 kašika kukuruznog skroba
  • 250g putera
  • 500ml mleka
  • 2 kašike vanilinog šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 banane

SIRUP

  • 100 ml vode
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike ruma ili drugog jakog pića

PRIPREMA

  1. Prvo pripremite tamne kore. Da biste to učinili, odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa solju. Kad se pretvore u penu, postepeno dodajte šećer kašiku po kašiku i nastavite da mutite dok se ne dobije gusti šam. Zatim dodati jedno žumance, i još malo umutiti.
  2. Dodati brašno i kakao, i umutiti varjačom. Smesu izliti na papir za pečenje, i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 170 ℃ i peći nekih 15-ak minuta, u zavisnosti od rerne. Na isti način ispecite i drugu koru.
  3. Prelazimo na pripremu svetle kore. Takođe umutiti belanca sa prstohvatom soli, pa kašikom postepeno dodavati šećer i kako bi dobili gusti šam. Prosejati brašno, i pomešati sa mlevenim orasima pa dodavati u umućeni šam, i to zatim promešati varjačom. Zatim testo izliti na papir za pečenje i peći 20-25 minuta na temperaturi od 170 ℃.
    Da biste pripremili krem, umutite šećer u prahu i žumance sa kukuruznim skrobom. Nakon toga dodajte mleko, ekstrakt vanile i to kuvajte na laganoj vatri uz neprestano mešanje. Kad se krem zgusne, isključite šporet i ostavite krem da se ohladi.Kada se krem ohladi u njega dodati omekšali puter i to umutiti mikserom. Zatim u tu smesu dodati izgnječene banane i limunov sok.
  4. Sirup pripremite tako što ćete šećer i vodu kuvati na laganoj vatri 15 minuta i na samom kraju dodati rum.
  5. Tortu redjajte na sledeći način. Tamnu koru namočite trećinom sirupa. Zatim premažite filom. Nakon toga svetlu koru namočite sirupom (ostavite sirupa i za treću koru), pa premažite kremom. Na kraju stavljamo treću (tamnu koru) takodje namočenu sirupom i završavamo tako što tortu premazujemo preostalim filom sa svih strana. Po želji tortu ukrasiti rendanom čokoladom.
    Preporučujemo da torta odstoji u frižideru nekoliko sati.

Torta je neverovatno laka i mirisna. Napravite ovu tortu i budite sigurni da ćete oduševiti svoje najmilije neobičnom tortom „Svetla Pariza“.

Prijatno!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!