Ujutru sam otišla na pijacu i kupila par kg dunja. Bilo ih je svega na jednoj tezgi ali su bile lepe, žute i sočne.
- Dunje
- Šećer
- Po želji dodati rozetle, limun i orahe
Priprema slatkog od dunja sa orahom i limunom
- Dunje oljuštiti i izrendati
- Na 1kg dunja ide oko 300-400g šećera
- Šečer staviti u šerpu sa čašom-dve vode da vri 10ak minuta, dok se šećer ne otopi i počnu krupniji klobuci
- Dodati dunje i kuvati dok se masa ne smanji na pola, što je otrilike jedan sat
- Pred kraj kuvanja dodati listić ili dva rozetle
- Po želji, a to je moja topla preporuka, dodajte kolutove limuna i polovine oraha
- Kada je sve gotovo, sipati u vruće tegle
NAPOMENA:
Potrudite se, pošto ja nisam mogla, da se suzdržite bar malo. Opekla sam jezik, jer nisam mogla da sačekam da ne probam ovo divno slatko u čijem mirisu sam bila nekoliko sati tokom pripreme.
Prvo sam planirala da poklonim po teglu mami, tetki i tašti.. a sada se već dvoumim :)
Za brze i slatke poslastice, preporučujem vam i BOUNTY. Evo kako se on pravi.