Stara jela koja danas možemo jesti i zračiti zdravljem

Stara jela koja danas možemo jesti i zračiti zdravljem

Tokom svog vekovnog postojanja naša kuhinja je upijala i kreativno prerađivala kulinarske tradicije mnogih generacija i naroda. Knedle, mesne pite, palačinke, pite...

Sada će vam Dnevni Magazin predstaviti stara i tradicionalna jela koja pored svog ukusa, doprinose i zdravlju našeg organizma.

TRADICIONALNA I ZDRAVA JELA

 1. Tople i hladne supe
  Značajno je da se nijedna druga kuhinja na svetu ne može pohvaliti takvom raznovrsnošću predjela: supa od kupusa, mešavine, čorbe, kiseli krastavci, riblja čorba, cvekla...
  Hladne supe su korisne jer zadržavaju vitamine koji pomažu u čišćenju tela od toksina i jačanju imunološkog sistema. Vruće supe podstiču cirkulaciju krvi i metabolizam, sprečavaju apsorpciju holesterola u krv, ne opterećuju stomak.
 2. Pečena jela
  Značajno je da se u starom meniju hrana isključivo pekla.
  Pečena jela ne iritiraju pankreas, želudac, jetru i ne skladište višak masti u telu. Pa čak i dugo zadržavanje hrane na visokim temperaturama uništava mikrobe i parazite.
 3. Kiseli kupus, kiseli krastavac
  Naša kuhinja nezamisliva je bez kiselih, fermentisanih i slanih jela. Kkiseli krastavci, supa od kiselog kupusa - sve ovo nije samo vrlo ukusno, već i dobro pomaže telu.
  Kiseli kupus ublažava sindrom mamurluka, jača telo protiv prehlade, bolesti digestivnog trakta, njegova upotreba smanjuje rizik od raka, ublažava toksikozu tokom trudnoće. Kiseli krastavac može imati blagi laksativni efekat, zasićuje telo vlaknima, pomaže u borbi protiv viška kilograma.
 4. Kaša od celog zrna
  U starim danima žitarice su bile podeljene u 3 vrste: mrvičaste, tečne i mrlje. Svaka žitarica je jedinstvena na svoj način, ali bez izuzetka, sve žitarice normalizuju funkcionisanje želuca i creva, oslobađaju telo od toksina i pomažu u brzom smanjenju težine.
 5. Jela sa fermentisanim mlekom
  Kiselo mleko, pavlaka, skut, fermentisano pečeno mleko su proizvodi od davnina, ali puter i kajmak su pozajmljeni od Francuza. Fermentisani mlečni proizvodi povećavaju imunitet, normalizuju metabolizam, snabdevaju telo kalcijumom, jačaju zube, kosu i nokte.
 6. Hleb od kvasca i raženog brašna
  Hleb je nekada davno bio raženi. Hleb od raženog brašna zasićuje telo vlaknima, podstiče brzi gubitak kilograma, poboljšava stanje kože, kose, noktiju i zuba.

Svaka osoba više voli da jede jela od onih proizvoda na koja je navikla od detinjstva. Međutim, mnogi ljudi zaboravljaju da se isti sastojci mogu kombinovati na različite načine, a ne samo ukus, već i hranljiva vrednost rezultujućeg jela zavisiće od načina pripreme. Recite prijateljima o prednostima tradicionalne kuhinje, zanimljivo je i zdravo!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE