Štrudla sa makom - starinski recept

Štrudla ili savijača je vrsta jednostavnog, narodnog kolača. Sastoji se od testa koje se razvija oklagijom. Na testo se stavi fil a onda se štrudla urola i peče.

Testo:

  • 30g kvasca
  • 150ml mleka
  • kasicica sećera
  • 500g brašna
  • jedno jaje
  • 200g rastopljenog margarina
  • limunova korica

Fil

  • 500g mlevenog maka
  • 300ml mleka
  • 200g sećera
  • dve kesice vanilinog sećera
  • rendana korica limuna
  • kesica suvog grozdja

  1. Priprema testa:
    U mlako mleko dodati kvasac, kacicicu sećera, prstohvat soli i kašiku brašna. To promešati i ostaviti 10-ak minuta da kvasac počne da radi. Nakon 10-ak minuta u nadošli kvasac dodati ostatak prosejanog brašna, 1 umućeno jaje, 200gr rastopljenog margarina i narendanu limunovu koru. Testo umesiti i ostaviti da odstoji 1/2 sata pokriveno krpom.
  2. Priprema fila:
    Potrebno je prokuvati mleko pa u njega dodati mak, sećer, vanilin sećer, koricu limuna i suvo grozdje. Nakon toga fil kuvati 10-ak minuta na laganoj vatri.
  3. Nakon što testo nadodje, podeliti ga na 2 dela i razviti u tanje jufke. Zatim jufke premazati sa malo mleka u kojem je razmućena kašika sećera. Nafilovati prohladjenim filom i urolati.
  4. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni. Kad su štrudle pečene, ponovo premazati sa mlekom i sećerom i ostaviti da se prohlade.

Vaša štrudla po receptu naših baka je gotova. 

Prijatno!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!