Prva epizoda kultne televizijske serije za decu, "Kocka, kocka, kockica", emitovana je prvi put prije 42 godine - tačnije 27. novembra 1974. na Televiziji Beograd.

"Kockica" je imala više od 250 epizoda, a voditelj Branislav Branko Milićević, poznatiji kao Branko Kockica, djeci je širom Jugoslavije prenosio sadržaj edukativnog i zabavnogkaraktera.

Nastala je tako što je redakcija obrazovnog programa Televizije Beograd 1972. godine započela istraživanja po vrtićima, razgovarajući s vaspitačima i djecom, da bi došlo do prave formule za dječiju seriju. Koncept prve epizode emitovane 27. novembra 1974. godine pripreman je godinu dana.

Prvi urednik bio je Ljubiša Bogićević, a scenarista Ljubiša Đokić. Nakon desete epizode, urednica je bila Biserka Pejović.

Cilj emisije je bio da kroz igru odgovori na što više dječijih pitanja. Branko Kockica je djelovao kao vaspitač djeci koja bi učestvovala u snimanju emisije. Emisija je karakteristična po svom žargonu i uzrečicama poput „drugari”, a kolektivni uzvik im je„tatatatira”.

Emitirana je od 1974. do 1993. i ponovo 2005. godine s Brankom Milićevićem u glavnoj ulozi, a ukupno je snimljeno više od 250 epizoda.

Milićević je u nedavnom intervjuu priznao da ne bi ponovno radio ovu emisiju jer smatra da bi taj pokušaj bio uzaludan.

Naslovna numera:

 

"U svetu postoji jedno carstvo

u njemu caruje drugarstvo

U njemu je sve lepo

u njemu je sve nežno

u njemu se svet raduje

Tamo su kuće od čokolade

prozori su od marmelade

tamo svako radi ono sta hoće

tamo raste svako voće".

radiosaajevo

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori