Ušli smo u prve dane jeseni i ovo je pravi trenutak da počnemo sa pripremom zdravih džemova kojima ćemo se sladiti tokom hladnijh dana. Za pripremu džema možete koristiti gotovo svako voće ili kombinaciju više njih, po želji zasladiti medom ili dodatno obogatiti ukus vanilo, cimetom ili nekom drugom aromom. Izdvojili smo nekoliko fantastičnih recepata koje vredi probati i podeliti sa drugima.

  • Džem od banane

Sastojci:

6 zrelih banana

Sok od jednog limuna

½ šolje smeđeg šećera (po ukusu)

3 kašike maslaca

Kašičice cimeta 1-2

1 kašičica vanile

Instrukcije

Izmeljiti banane i staviti u šeršu sa sokom od limuna, šećerom i maslacem. Ostaviti da se ga krčka na umerenoj vatri, a zatim kubati na najnižoj temperaturi . Kuvajti 20 minuta, mešajući svakih pet minuta.

Isključite vatru i ostaviti da se ohladi dok nije dovoljno hladno da probate. Zatim dodajte cimet i vanilu. Džem će i dalje biti malo tečnosom stanu u ovom trenutku ali kada se bude ohladio do sobne temperature u potpunosti, – to će ga zgusnuti.

Čuvati u frižideru nedelju dana – ako čak bide trajao toliko dugo jer je ukus neverovatan!

  • Džem od kupine

Sastojci:

1 kg kupina (sveže ili smrznuto)

½ šolje smeđeg šećera ili meda

50 ml vode

Sok od 1 limuna

Uputstvo:

U srednjem loncu na srednjoj do visokoj temperaturi, dodajte kupine, šećer, vodu i sok od 1 limuna.

Uz često mešanje, smanjite temperaturu na srednje do niska i koriste leđa drvene kašike ili lopatice da pritisnete bobice da bi se bolje skuvale.

Kuvati oko 30 minuta, a posle toga uklonite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi 10 minuta.

Ravnomerno rasporedite džem u teglama i čuvati u frižideru do dva meseca.

  • Džem od kivija

Sastojci:

10 kivija, oljušten i iseseckan; 2 zrele banane, pire

1 šolja meda ( po želji )

1 kašika soka od limua,

¼ kašičice cimeta

Instrukcije

Stavite kivi, banane, šećer, limunov sok i cimet u veliki lonac i kuvajte na umerenoj vatri. Kuvajte 20 minuta. Napunite tegle i zatvorite ih. Čuvati u frižideru u trajanju do tri nedelje (ili u zamrzivaču do godinu dana)

  • Džem od borovnice

Sastojci:

11 čaše borovnice

Strugana kora i sok od limuna 1/2

1/3 šolje meda

Priprema:

Postavite borovnice, limunov sok,   i med u šerši i za početak kuvati na srednjoj do jakoj vatri. Smanjite temperaturu i kuvajte lagano, 20 do 30 minuta, ili dok džem ne dobije gust i sjaj izgled uz često mešanje. 

Sipati džem u toplim teglama. Proverite ima limehurića, obrišite tegle i zatvorite. Stavite tegle u lonac ključale vode, osiguravajući da postoji dovoljno vode da pokrije poklopce. Kuvajte tegle 10 minuta. Imajte na umu da ovaj džem ne može odmah postaviti, već to treba učiniti nakon hlađenja od nekoliko dana.

  • Džem od kupine i čija semenki

Sastojci:

1 šolja kupine, (sveže ili smrznuto) oprati

1 jabuka ili nektarina (u zavisnosti od toga šta je u sezoni), oprane i iseckane na sitne komade veličine zalogaj-

2 kašike svežeg soka od limuna

2 kašike semena Čia

Priprema:

Dodajte kupine, iseckane jabuke ili nektarine, i sok od limuna u maloj šerpi, i kuvati srednje jakoj vatri.

Kao što se zakuva, razbijte plod sa leđa viljuške i nastavite da kuvate još 2 minuta dok voće ne počne da otpušta sokove.

Uklonite sa vatre i umešajte 2 kašike semena Chia i pustite da odstoji 3 minuta.

Ohladiti i čuvati u čvrsto zatvorenoj tegli nedelju dana.

  • Džem od jagode 

Sastojci:

900 gr očišćenih i pripremljenih jagoda –

70 gr meda

3 kašičice limunove korice, narendane

60ml sveže isceđenog soka od limuna

Priprema:

Jagode stavite u šerpu i izgnječite. Ubacite med, limunovu koricu i sok od limuna. Zagrejavajte na šporetu na srednjoj temperaturi. Ostavite da kuva, povremeno mešajući, dok se smesa ne zgusne – oko 45 minuta ( može trajati više ili manje u zavisnosti od jagoda ).

Kada bude gotov ostavite ga da se hladi i čuvajte u frižideru do 7 dana.

  • Džem od kajsija 

Sastojci:

2 kg očišćenih, veoma zrelih i mekih kajsija

2 šolje meda ili žutog šećera ( ili po ukusu )

Priprema:

Kajsije oprati i očistiti, odstranjujući delove koji su počeli da tamne. Iseći svaku polovinu 4 dela. Izmeriti 2 kg i staviti u široku šerpu. Staviti šećer i čekati da voće pusti sok. Uključiti ringlu na maksimum. Kad krene vrenje i izbijanje pene, smanjiti na polovinu temperature, i kuvati uz povremeno mešanje još 30 minuta Penu skidati kašikom jer ne želimo da ostane u džemu u tegli. Takav se takav džem, zbog prisustva vazduha, lakše kvari. Oprane tegle sterilisati u rerni ugrejanoj na 100°C. Zatim džem sipati u tegle, pa tegle vratiti u u rernu na još pola sata. Ovo se radi da bi se gornja površina džema blago sasušila i uhvatila koricu, a sve u cilju boljeg održavanja džema.

  • Džem od šljiva 

Sastojci:

4kg šljiva

4 prstohvata soli

Priprema:

Zrele šljive oprati, obrisati, prepoloviti i izvaditi koštice. Voće na svako kilo šljiva se stavi prstohvat soli, što se radi da bi se izvukla fruktoza iz voća. Poređati šljive u tepsiju pa staviti u pećnicu na 200°C da se lagano peče. Tokom pečenja šljive mešati da bi otpustile sok. Peći do 2 sata. Oprane tegle sterilisati u rerni ugrejanoj na 100°C. Zatim džem sipati u tegle i dobro zatvoriti. Od ove količine dobićete do 3 tegle džema.

(cajeviza)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori