Za dan hristovog rođenja, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pripremaju se i neki kolači koji se pravi isključivo za Badnji dan ili Bozić.

Običaje se razlikuju u pojedinim zemljama, ali se gotovo svuda zna za Božićnu česnicu, koja krasi svečanu trpezu i doprinosi da se ovaj praznik što lepše i svečanije proslavi. Česnica se mesi rano ujutru na Božić i iznosi na sto na koji je postavljen božićni ručak. 

Potrebno je: 

– 2 jajeta
– 1 paketić kvasca
– 1/2 l mleka
– 1 kg brašna
– so
– zlatni ili srebrni novčić

Priprema:

– U malo mlakog mleka rastopite kvasac. Dodajte jedno umućeno jaje.

– Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da dobijete glatko testo. Nakon što ste testo dobro izmesili pokrijte ga čistom krpom i ostavite ga da naraste.

– Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.  Oblikujte česnicu kao pogaču i ubacite novčić (u zavisnosti od kraja u kom se sprema, u česnicu se još stavlja komadić hrasta, zrno žita i pasulja).

Spustite česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte ubodima male grančice – prvi odsečeni komad badnjaka i premažite celu površinu razmućenim jajetom.

Pecite u zagrejanoj pećnici dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

(femina)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori