Pitali ste se koje je najbolje tradicionalno jelo domaće srpske kuhinje? Portal "Recepti i kuvar online" organizovao je baš takav izbor. U finalu se našlo sedam jela koje su pravile domaćice iz cele Srbije, a titulu najukusnijeg poneo je vrćeni krompir. U stopu ga slede karamel oblanda i reform torta.

I MESTO

Gvozdena Živković iz Ražnja

Gvozdena Živković
GVOZDENA ŽIVKOVIĆFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Vrćeni krompir

Potrebno je: 600 g belog krompira srednje veličine, 200 g crnog luka, manji paradajz, manja šoljica pirinča, glavica belog luka, 1 dl ulja, so, crvena začinska paprika, biber

Priprema: Crni luk isecite na rebarca i dinstajte na ulju. Dok se luk dinsta, očistite krompir i pažljivo ga izdubite nožem. Dinstanom luku dodajte seckani paradajz, pirinač i krompir koji vam je ostao od dubljenja - vrćenja. Dinstajte sve zajedno još pet minuta, dodajte malo soli, bibera i crvene paprike. Filom napunite krompir, pospite sve sitno seckanim belim lukom, nalijte pažljivo vodom ili supom, prekrijte listovima svežeg kupusa i stavite da se krčka na ringli oko pola sata. Krompir prepacite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite dok krompir ne porumeni. Poslužite toplo uz belolučene paprike ili uz salatu od krastavaca.

II MESTO

Nada Georgijev-Gačić iz Beograda

Starinska karamel oblanda

Potrebno je: 1 pakovanje velikih oblandi, 1 l mleka, 800 g šećera, kesica vanilin šećera, pun dubok tanjir mlevenih oraha, 125 g maslaca

Starinska karamel oblanda
STARINSKA KARAMEL OBLANDAFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Priprema: U dublju šerpu sipajte mleko i šećer, promešajte, pa kuvajte na tihoj vatri oko tri sata. Mleko treba tek da vri, nikako da ključa. U početku je potrebno da promešate s vremena na vreme, ali već pri kraju kuvanja tražiće više pažnje. Lako ćete da primetite kako se karamel ukuvava i zgušnjava. Na kraju kuvanja dodajte maslac, vanilin šećer, mlevene orahe i sve dobro promešajte da se maslac otopi i smesa dobro sjedini. Fil prohladite, ne sme da bude vreo, ali ne dozvolite ni da se sasvim ohladi. Vreo fil učiniće oblande žilavim, a hladan se opet neće lepo upiti u kore. Nafilujte oblandu , sve sem poslednje kore, pa je pritisnite ravnim, težim predmetom, recimo velikim plehom od rerne, i ostaviti na sobnoj temperaturi da se fil stegne, kore da malo omekšaju.

III mesto

Jelena Nikolić iz Zaječara

Jelena Nikolić
JELENA NIKOLIĆFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Reform torta

Potrebno je: ZA KORE: 24 belanca, 24 kašike šećera, 4 kašike brašna, 4 kašike ulja, 48 kašika (oko 500 gr) mlevenih oraha ZA FIL: 24 žumanca, 2 jajeta, 26 kašika šećera, 400 g čokolade za kuvanje, 250 g maslaca, 250 g margarina, 2 kesice vanilin šećera

Reform torta
REFORM TORTAFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Priprema: Umutite 6 belanaca sa 6 kašika šećera, dodajte kašiku brašna, kašiku ulja i 12 kašika mlevenih oraha. Lagano izmešajte varjačom. Smesu sipajte pleh veličine 35 x 25cm, podmazan ili obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na isti način napravite još 3 kore. Žumanca i dva jajeta dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom, sipajte u šerpu i kuvajte na pari oko 20 minuta uz neprestano mešanje. Pred kraj kuvanja, kad varjača već počne da ostavlja trag po dnu šerpe, dodajte čokoladu za kuvanje i mešajte da se otopi. Umutite maslac i margarin, pa umutite sa dobro ohlađenim filom. Na tacnu stavite koru, četvrtinu fila, pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Tortu završite filom.

IV MESTO

Slađana Šćekić, Kraljevo

Slađana Šćekić
SLAĐANA ŠĆEKIĆFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Prizrenska tespišta

Potrebnoje: ZA TESTO: 250 ml vode, 250 ml ulja, 3 šolje od 250 ml brašna, 250 g oraha, 1/2 praška za pecivo ZA ŠERBET: 250 ml vode, 500 g šećera, kesica vanilin šećera

Prizrenska tespišta
PRIZRENSKA TESPIŠTAFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Priprema: Prokuvajte vodu i ulje, pa kad proključa stavite brašno i dobro promešajte. Kada se masa prohladi dodajte mleven orahe i prašak za pecivo. Sve dobro promešajte, pa sipajte u tepsiju. Isecite na kocke i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Prokuvajte vodu sa šećerom i vanil šećerom, pa ohlađenu tespištu prelijte vrelim šerbetom.

V MESTO

Dijana Popović iz Novog Sada

Dijana Popović
DIJANA POPOVIĆFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Krompiruša

Potrebno je: ZA KORE: 00 g brašna, 250 ml mlake vode, kašika soli, 50 ml ulja, 4 kašičice ulja, ZA FIL: 1 kg sitnije seckanih krompira, kašičica soli, kašičica belog mlevenog bibera ZA PRELIV 200 ml vode, 2 kašike ulja, 1 kašičica soli

Krompiruša
KROMPIRUŠAFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Priprema: U veću posudu stavite polovinu brašna, dodajte so, ulje, pa sa mlakom vodom zamesiti testo uz postepeno dodavanje brašna. Testo odmah podelite na četiri jufkice. Svaku jufkicu namažite kašičicom ulja i ostavite da se odmara 20 minuta. Kad se testo odmorilo razvijte svaku jufku. Na ivicu jufke staviti fil od krompira i uz pomoć stoljnjaka uvijte jufke, urolajte ih i stavite u tepsiju. Pitu pecite oko 20 minuta na 250 stepeni. Prokuvajte vodu sa uljem i solju, prelijte preko pite, pa vratite u rernu da pita upije preliv.

VI MESTO

Snežana Kitanović iz Leštana

Snežana Kitanović
SNEŽANA KITANOVIĆFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Nasuvo sa krompirom

Potrebno je: 200 g testenine, širokih rezanaca, 1/2 kg krompira, 2 glavice crnog luka, mast ili ulje, crvena začinska paprika, so po potrebi

Nasuvo sa krompirom
NASUVO SA KROMPIROMFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Priprema: Skuvajte krompir u blago posoljenoj vodi. U istoj vodi skuvajte i testeninu. U šerpu stavite kašiku masti, dodajte sitno seckani luk i prodinstajte ga da bude staklast. Dodajte papriku, promešajte, ubacite napola izgnječen krompir i oceđeno testo. Sve dobro promešajte i služite dok je vruže.

VII MESTO

Danijela Žikić iz Zaječara

Danijela Žikić
DANIJELA ŽIKIĆFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Pihtije

Potrebno je: 2 očišćene svinjske nogice, očišćeno svinjsko uvo, 1/2 očišćene teleće noge, 5 l vode, 10 zrna bibera, 4 lista lovora, kašika soli, glavica očišćenog belog luka

pihtije
PIHTIJEFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Priprema: Nogice i uvo operite u nekoliko voda. Stavite u ekspres lonac, nalijte vodu, dodajte biber i lovor. Kuvajte oko dva sata na srednjoj temperaturi. Lonac skloniti sa ringle, pustite da izađe višak vode, pa ga otvorite. Očistite nogice od kostiju. Meso vratite u vodu u kojoj se kuvalo, posolite i izmešajte. Pihtije sipajte u tepsiju. Beli luk usitnite presom za beli luk i pospite preko pihtija. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider. Kad se stegnu, isecite ih na kocke i pospite mlevenom začinskom paprikom.

 
(zena)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori