Pored toga što izuzetno povoljno utiče na imunitet, vitamin C će učiniti lepim i vaše nokte, kosu i kožu.

Vitamin C je veoma važan za održavanje kolagena u organizmu, takođe ojačava krvne sudove i koži pruža elastičnost i snagu. 

Međutim, vitamin C se rastvara u vodi, što znači da se u telu ne taloži niti akumulira. Zbog toga je veoma važan dnevni unos ovog vitamina. Evo kako vitamin C utiče na lepotu kože, kose i noktiju. 

Za zdraviju kosu 

Vitamin C je jedna od najznačajnih materija za podsticaj rasta i jačine kose. Napravite smesu od skuvanog batata (slatki krompir), pola šolje ogrozda, tri jagode i male crvene paprike. Dobro promešanu smesu nanesite na glavu i ostavite da stoji između 15 i 25 minuta, zatim isperite toplom vodom. 

Izgledate zdravije i svežije 

Vitamin C igra važnu ulogu u apsorpciji gvožđa u organizmu, dok gvožđe doprinosi opštem zdravlju, a samim tim i izgledu. 

Podstiče rast noktiju 

Vaši nokti će brže rasti i biti lepši, jer vitamin C jača okolnu kožu, vezivno tkivo, kosti i zidove krvnih sudova. 

Deluje preventivno na pojavu zanoktica 

Kako biste izbegli pojavu bolnih, ali i ružnih zanoktica, pojačajte dnevni unos vitamina C, a njime su posebno bogati citrusi. 

Otklanja znakove starenja 

Studija koja je objavljena u časopisu America Journal of Clinical Nutrition, pokazala je da su žene srednjih godina koje su unosile više vitamina C ublažile bore i rešile problem suve kože. Stručnjaci kažu da vitamin C odlaže znakove starenja zbog sposobnosti uništavanja slobodnih radikala. Napravite masku za lice od jednog kivija i pola šolje papaje, nanesite je na lice i isperite nakon 15-20 minuta. 

Izvor: stvarukusa.rs

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori