Imate 364 novih poruka u inboksu, samo što ste prosuli kafu na nove pantalone, a sastanak u konferencijskoj sali je za 5, 4, 3 minuta… Drugim rečima, ovo je trenutak kada vam je potrebna relaksacija, minut pauze, tišina.

Kada se osećamo napeto, pod stresom, vikend proveden u spa centru ili na plaži, miljama daleko od kancelarije i gužve rešava sve. Ali, šta da radimo kada nemamo vremena da predahnemo, odnosno kada je odmor miljama daleko a mi smo 24h u petoj brzini. 

Gutalj zelenog čaja 

Umesto da se obraćate kolegama sa crvenilom u licu, drhtavim glasom, skoknite do kuhinje i napravite sebi zeleni čaj. Ovaj čaj je bogat izvor tanina, supstance koja umanuje bes. 

Kocka čokolade 

Samo jedna kocka čokolade može da vam umiri nerve. Pogtovo držite kod sebe u fioci neku crnu čokoladu jer ona reguliše nivo hormona kortizol koji utiče na stres. 

Kašičica meda 

Umanjite stres s dozom slatkog. Pored toga što je prirodan čuvar koze i sjajan antibiotik, med takođe oblikuje supstanjce koje formiraju zajedničko jedinjene koje utiče na mozak tako što se bori protiv depresije i aneksioznosti. 

Meditacija 

Nije potrebno da se izolujete i otputujete na neku planinu da biste meditirali. Studije su dokazale da samo dva kratka trenutka tišine i mira na dan mogu da umanje stres i depresiju. Pronađite neko mirno mesto u firmi, koncentrišite se na disanje, zažmurite i osetićete kako aneksioznost nestaje, napušta vaše telo. 

Položite glavu na jastuk 

Nekim danima nam je potrebno da odspavamo po nekoliko sati. Sat, dva. Ali sve je više dana kada nemamo vremena za to, niti je to dozvoljeno na poslu. Međutim, ako sa sobom na posao ponesete neki mali jastuk, već ste na pola puta relaksacije. Pokušajte sa ovim: kada vas uhvati stres odmorite pet minuta s glavom spuštenom na jastuk i zamislite kako jastuk iz vas izvlači sve brige i stres. 

Brojite unazad 

Kada osetite da se obaveze nižu i nižu, a glava samo što vam ne eksplodira, pokušajte polako da brojite unazad do 10 pa opet do 10, ne bi li se smirili. Manje ćete biti nervozni oko nekog roka, ili datuma ukoliko se fokusirate na brojanje, odnosno koji broj ide posle 7. (Hej, osnovna škola je bila davnoo.) 

Kreativna vizualizacija 

Neko vam zvoni na vratima. To je Rajan Gosling i na kolenima vas prosi, dok vi energično vičete Da ! Ova mala putovanja u snove, maštu koje mnogi “life coach” eksperti vole da zovu kreativne vizualizacije koje su jasno povezane s nečim što nas čini srećnim, zadovoljnim, su sjajna relaksacija koju možete u bilo koje vreme da sebi dopustite. 

Žmurite 

Zažmurite na minut. Udahnite duboko i napravite pauzu od posla. To je odlična vežba koja će da vas smiri i fokusira. 

Masaža prstiju 

Kada na vidiku nemate nijednog profi masera, pokušajte sami sebe da izmasirate, pogotovo vrat, deo ramena i šake na kojima se nalaze tačke koje su usko povezane s nervima. Ovo je prevashodno preporučljivo za osobe koje na poslu stalno tipkaju na tastaturi. Ruke mogu da “odnesu” veliki deo stresa. 

Izvor: elle.rs
Foto: imagerymajestic/FreeDigitalphotos.net

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori