Zahvaljujući brojnim serijama i filmovima o preživljavanju stalno smo u prilici da čujemo savete u vezi sa tim kako da preživimo kada se nađemo izgubljeni u nepoznatom. Međutim, mnogi od tih saveta u stvarnom životu mogu da nas koštaju života.

Mnogi saveti za preživljavanje bi u pravom životu zapravo mogli da nas ubiju. 

Iako je po njima prioritet pronalaženje hrane, činjenica je da telo bez problema može da izdrži više dana bez hrane tako da je pravi prioritet pronalaženje vode i sklonište. 

Kada kažemo sklonište, prvenstveno mislimo na krevet a na kućicu sagrađenu od lišća ili mahovine pošto je hladna zemlja znatno opasnija od hladnog vetra. 

Napravite krevet koristeći se suvom vegetacijom kako bi napravili izolaciju koja će sačuvati vašu toplotu i zaštititi vas od hladne zemlje. 

Takođe, za mnoge je čuvanje vode prioritet, međutim, naše telo ne zanima koliko ćemo kasnije biti žedni kada mu je voda potrebna istog trenutka. 

Planinari su umirali sa pijaćom vodom u čuturicama zato što su pokušavali da je štede. 

Ako mislite da će vam pijenje urina pomoći da ostanete hidrirani, razmislite ponovo. Ako ste već na ivici toga da dobijete sunčanicu, pijenje urina moglo bi da preoptereti mehanizme za hlađenje unutar tela. Umesto toga, probajte da urinom natopite maramu ili neki drugi komad odeće pošto će vam to pomoći da se rashladite. 

Ukoliko vas ugrize zmija, sigurni ste da će vam isisavanje otrova iz rane pomoći, međutim, isisavanje otrova može dodatno da ošteti vaša creva i stomak. Najvažnije je da ostanete pribrani i potražite pomoć. Foto: Image courtesy of Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net
Izvor: B92

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori