Neko voli da spava na leđima, neko na stomaku, neko zgrčen, neko opružen. Međutim, za naše telo spavanje na boku je najzdravije.

Iskrivljenost tela tokom sna može da izazove stres, ali i naprezanje kičme, vrata, ramena, bokova, pa čak i vilice. Stručnjaci savetuju da tokom izbora poze za spavanje treba imati na umu tri krivulje na telu – donjih leđa, u sredini leđa i oko vrata, jer je cilj prirodan oblik kičme održati i tokom sna.

Spavanje na stomaku je loše za zdravlje, jer može dovesti do degeneracije kičmenog stuba. Problem je to što se u toj poziciji isuviše naprežu ligamenti i mišići oko kičme i stvara se pritisak na živce u rukama, što može da izazove trnjenje tokom sledećeg dana.

Osim toga, ovaj položaj nije preporučljiv, jer težina tela pritiska pluća, što ometa duboki ciklus izdisaja i udisaja, a njime se ujedno nepotrebno pritiskaju grudi.

Kada je reč o spavanju na leđima, problem je u tome što jezik može da padne unazad i blokira disajni kanal, pa ova poza nije dobar naročito za osobe koje pate od apneje. Takođe, oni koji spavaju na leđima skloniji su hrkanju.

Osobe s bolesnim srcem, određenim bolestima disajnih organa, glaukomom ili pojedinim stomačnim oboljenjima mogu da imaju korist od ove poze, ako ležanje na leđima zamene polusedećim stavom i stavljajnjem jastuka ispod kičme.

Spavanje na boku stručnjaci smatraju najboljim položajem za san, jer se on uklapa u prirodnu zakrivljenost kičme. Položaj se može poboljšati tako da bude udobniji i to postavljanjem jastuka izmedu kolena, jer će na taj način biti relaksirani i kukovi.

Za potporu glavi preporučuje se srednje visok jastuk, a može i “vodeni” koji se jednostavno prilagođava. Ako osoba ima visok krvni pritisak, lekari preporučuju da se spava na levoj strani a, ako u bubregu ima kamen, trebalo bi na desnoj.

Izvor: Telegraf.rs

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori