Saudijska Arabija će, uskoro, dobiti najvišu zgradu na svetu. Pitanje je, kakav će biti život onih koji svoje vreme budu provodili na visini od jednog kilometra i više?

Najviša zgrada na svetu počinje sa izgradnjom krajem aprila. Naravno, u pitanju je još jedan megalomanski projekat, za Ginisa, vredan više od milijardu dolara koji će nadmašiti visinu Burdž Kalifa u Dubaiju. 

Sudbina Kingdom Tornja (Burj al Mamlakah) bila je neizvesna poslednje tri godine. Projekat gradnje novog najvišeg tornja na svetu nekoliko puta je naišao na probleme, a sada je napokon poznat datum zvaničnog početka gradnje. 

Investitori su odredili da je datum početka radova 27. april i napokon odabrali građevinske kompanije koja će voditi ovaj projekat. "EC Harris i Mace" zaduženi su za ovaj megalomanski poduhvat u Saudijskoj Arabiji, piše Gizmodo. 

Toranj bi trebalo da bude visok jedan kilometar, ali još uvek niko ne zna odgovor na pitanje kako će život na takvim visinama uticati na ljude ili kako će funkcionisati liftovi u tornju. 

Adrian Gil koji ga je dizajnirao kaže kako će se u hodu raditi neke prepravke. "Na ekstremnim visinama liftovi će morati da budu dizajnirani tako da se kreću sporije ili `odmaraju` na sredini", rekao je Gil. 

Pitanje je da li će se to svideti potencijalnim kupcima stanova u Kingdom Tornju... 

Pogledajte kako bi trebalo da izgleda, nova, najviša zgrada na svetu.

Izvor: B92

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori