Supružnici bi trebalo sve da rade zajedno, izglade svaku nesuglasicu, a da se po mogućnosti pritom ne posvađaju, provedu svaku noć u istom krevetu i da im nikada, nikada ne bude dosadno. Da, kako da ne...

Navedena i mnoga slična pravila trebalo bi odmah početi ignorisati. Zašto? Pa zato jer su možda funkcionirala kad su naše bake ili majke ulazile u bračnu luku, ali u današnje vreme su zastarela. 

Sledi deset bračnih pravila koja možete i morate prekršiti: 

Nikad u krevet ne idite ljuti

To baš i nije preporučljivo jer ponekad je bolje prespavati i smiriti emocije, pa onda razgovarati i pokušati da rešite problem. 'Kad ste ljuti i pod stresom, ne možete baš puno toga uraditi u svoju korist', tvrdi psiholog Elizabet Lombardo. Trenutno se ne slažete oko nečega, zato se odmorite i tek posle počnite da rešavate problem.

Uvek budite 100 posto iskreni

U braku baš i nije najpametnije slediti ovaj savet. Na primer, nije poželjno sa suprugom deliti baš sve detalje o bivšima. To izaziva poređenja što ne vodi nigde. Sa partnerom morate biti pristojni i brižni kad su u pitanju njegova osećanja. 

Nikad ne treba da idete na odmor bez partnera

Ako to sebi možete priuštiti, naravno da bi trebalo da planirate zajedničke godišnje odmore, ali to ne znači da nikada ne smete na odmor otići sami. Možda suprug ima neke druge preferencije i želje. Druga opasnost leži u tome što neki parovi misle da sve i uvek treba da rade zajedno, a to baš i nije zdravo za odnos i vezu. Pripazite samo na to da se ne dogodi to da stalno i svuda idete sami. 

Svađe vode do razvoda

Zapravo je sasvim suprotno. Istraživanja su pokazala da veću verovatnost za razvod imaju oni parovi koji se uopšte ne svađaju. Svađa može biti konstruktivna ako pritom ne padaju uvrede i poniženja. 'Zdrava' svađa je bolja od pravila 'držite jezik za zubima'. 

Deca su na prvom mestu

Mnogi roditelji svoj odnos stave na 'čekanje' s namerom da budu što bolji roditelji. Upravo takvi parovi imaju najviše problema. Ako vam je odnos s partnerom prioritet, to ne samo da je dobro za vas, nego je dobro i za decu. 

Nikad ne bi trebalo da spavate u odvojenim krevetima

Ovo je zaista sasvim suludo. Šta ako suprug toliko hrče da je nemoguće da se naspavate pored njega, šta ako bi on hteo da čita knjigu dugo u noć, a vi da gledate filmove? Nema ništa loše u tome da ponekad utonete u san u odvojenim krevetima. Dobar san je ključan za zdravlje, um, telo i dušu. Samo budite sigurni da odvojenim krevetima ne izbegavate seks i fizičku intimnost. 

Partneri bi trebalo da usklade hobije

Nije u redu ako se jedan od supružnika u slobodno vreme posveti svom hobiju, dok druga osoba rinta kako bi sve stigla da uradi. Ali isto tako ne treba forsirati partnera da uživa u onome u čemu vi uživate. Takođe se niko ne bi trebao odreći nečega u čemu uživa, ali imajte i neke aktivnosti u kojima možete zajedno uživati. 

Ako više nema 'iskrica', veza je osuđena na propast

Mnogi parovi shvataju da u dugoj vezi neće uvek 'iskriti'. Ali, ima i onih koji smatraju da kad više nema strasti, istu moraju potražiti na drugom mestu. Predanost i poverenje, na tome se gradi duga veza i ljubav. Pogrešno je živeti u uverenju da ćete uvek biti u žaru vatrometa. 

Dosada je loša

Problem je u tome što partneri mir u vezi brkaju s dosadom. Turbulentna veza možda je uzbudljivija, ali nije zdrava. Zar nije bolje kad je 'dosadno' znati gde vam je suprug svake noći, nego kad ste uzbuđeni zbog konstantnih uspona i padova u odnosu?! Bolje je imati stabilnu, opuštenu i 'dosadnu' vezu, pa je tu i tamo osvežiti nekim zajedničkim putovanjem ili sličnim uzbuđenjima. 

Više seksa znači da je partner srećniji

Ovo pravilo bi ženama moglo predstavljati veliki problem, pogotovo novopečenim majkama. U jednom trenutku seks vam postane tek još jedna obaveza na spisku stvari koje morate obaviti i mnoge žene smatraju da to moraju raditi za dobrobit braka i partnerovu sreću. Svi ovi razlozi su u redu, ali ne bi trebalo da budu i jedini – u seksu treba da uživate oboje. 

Izvor: magazin.hr

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori