Vjerovanje da sinove treba odgajati strogo i bez emocija je potpuno pogrešno, te može dovesti do ozbiljnih psihičkih problema.

Iako smo duboko zagazili u 21. stoljeće, vjerovanje da mušku djecu treba od malena odgajati čvršće i dalje je duboko ukorijenjeno. I to ne samo na Balkanu, već i u ostatku svijeta.

Vjeruje se, dakle, da sinove treba manje maziti i od njih očekivati ​​da budu jaki, ne plaču, te budu borbeni i snažni. Ipak, znanost kaže drugačije, zapravo suprotno.

Nedavna studija otkrila je da dječaci, u prvim godinama svog života, trebaju biti tretirani s više nježnosti i suosjećanja nego što je to potrebno djevojčicama.

Zašto je teže odgajati dječake?

Čuveni neuropsiholog Aalan Schore predstavio je novije istraživanje koje dokazuje da se desna polutka mozga sporije razvija kod dječaka nego kod djevojčica. Što to znači? Najjednostavnije rečeno, dječaci su manje osjetljivi na zvukove i na osobe koje ih okružuju, što ih može učiniti zahtjevnijim i “težim”. Za njih je teže tolerirati stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje, kao što je poremećaj pažnje, autizam … koji se manifestiraju u ranom djetinjstvu, piše Kurir.

Stoga, dječaci koji imaju strože majke, koji su odmalena odgajani čvrstom rukom, bez mnogo emocija, postaju anksiozniji, što onda utječe na oblikovanje neuronskih veza u mozgu, odgovornih za samokontrolu i socijalizaciju. Lijek za to je nježna, čvrsta veza sina s majkom, zasnovana na razumijevanju, ispunjavanju djetetovih potreba za ljubavlju i blizinom.

Ovo ima ogroman utjecaj na razvoj mozga baš u prvoj godini života.

4 savjeta neuropsihijatra Allana Schorea roditeljima:

1. Ne odvajajte sinove od majki po rođenju. Odvajanje od majke odmah nakon poroda uzrokuje ogroman stres kod sve djece, ali za dječake je to osobito važno jer se kod njih primjećuje nagli rast hormona stresa (kortizol). Ako dulje budu odvojeni od majke, pa se visoka razina stresa održi neko vrijeme, to može imati ozbiljan utjecaj na razvoj mozga i na zdravlje djeteta.

2. Provedite sa svojim sinom cijeli porodiljni dopust ili najmanje do prvog rođendana. U ovom razdoblju su najranjiviji.

3. Ne budite strogi prema njima, osobito ne u prvoj godini života.Izbjegavajte stres, pristupite im sa strpljenjem, jer oni vrlo dobro primjećuju negativne emocije. Ne branite im da plaču i nemojte ih zbog toga posramljivati. Ne ostavljajte ih same kada su uplakani, makar sami bili krivi zbog toga. Oni tada pate i potrebna im je potvrda da su vrijedni ljubavi. Često ih grlite, mazite, ljubite.

4. Na male dječake posebno negativan utjecaj mogu imati vanjski toksini(fenol, primjerice). Kod njih oni mogu napraviti ozbiljan problem upravo u razvoju desne hemisfere. Iako možda djeluje kao paranoja, moramo uvijek biti oprezni sa svime što okružuje našu djecu.

(stil)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori