Pretpostavljam da je jedna od uspomena na detinjstvo većine nas domaći sok od višanja, koje su obavezno za zimnicu pravile naše bake.

I gotovo da u Srbiji nije postojala kuća u kojoj se nije mogao popiti ovaj osvežavajući napitak. Kasnije su uvedene novine, pa se neretko ovaj sok razblažavao i kiselom vodom, a posebno tokom letnjih meseci.

Načina za pravljenje domaćeg soka od višanja ima mnogo. Predlažem vam recept za spremanje domaćeg soka od višanja bez kuvanja, i bez dodavanja konzervansa.

Domaći sok od višanja. Recept.

Sastojci:

– 3kg. višanja

– 1,5 l. vode

– 40 gr. limuntusa

– šećer (koliko litara tečnosti- toliko kilograma šećera)

Priprema:

Višnje očistiti od peteljki i oprati pod mlazom vode. Spremiti u veću posudu pa ih posuti limuntusom i dodati vode. Dobro ih izgnječiti rukama, da se svaka koštica odvoji od mesa.

Ostaviti višnje da prenoće, najbolje čitavih 24h, pa pristupiti cedjenju.

Ja lično ih uvek cedim preko velike guste, metalne cedke, a ne preko gaze. Volim kad malo mesa od višanja propadne kroz cedku, pa da gustinu soku.

Izmeriti dobijenu količinu soka, pa dodati istu količinu šećera (koliko litara soka-toliko kilograma šećera). Neke višnje su više, a neke manje sočne, pa se nikada ne zna koliko će soka pustiti. Zato je ovo merenje tečnosti bitno.

Šećer mešati varjačom dok se ne istopi. Ako imate veću količinu, onda više puta u toku dana (onako u prolazu) promešati. Kad se sav šećer istopi, pristupiti flaširanju.

Ja nikada ne pravim velike količine, već ostavim višnje u zamrzivaču, pa kad potrošimo 3-4 flaše, ja ponovo napravim od zaledjenih višanja (sve je isto, samo ih pustite da se odlede).

Dakle, bez konzervansa.

Izvor:oklagija.rs

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori