Najnovije istraživanje je pokazalo da treba da budemo oprezni s konzumiranjem proteina, i da ne bi trebali da prekoračimo dnevnu dozu od 0,8 grama belančevina po kilogramu težine.

Dok mnoge popularne dijete zagovaraju veće konzumiranje proteina, poput Atkinsove, Dukanove, “South Beach” dijete, nedavna istraživanja su pokazala da povišen nivo proteina i to prvenstveno onih životinjskog porekla mogu da izazovu mnoge neželjene posledice po organizam. 

Naime, autori studije koja je objavljena u časopisu “Cell Metabolism” tvrde da upravo ovakve osobe, čija se ishrana bazira na proteinima, imaju četiri puta veću šansu da razviju neki vid malignog oboljenja, ali i dijabetesa. 

Mnoge će iznenaditi da ishrana koja se bazira na jajima, melku, mesu i siru može da poveća rizik od raka isto kao i pušenje 20 cigareta dnevno. 

S druge strane, negativni učinak nije primećen ako se konzumiraju protein biljnog porekla. 

Istraživači su do ovih rezultata došli na osnovu proučavanja 6400 osoba starijih od 50 godina. Ako želite da izbegnete povećan rizik od bolesti poput raka ili dijabetesa onda bi trebali da konzumirate manje od 0,8 grama proteina po kilogramu svoje težine, odnosno ako ste na primer teški 60 kilograma, ne bi trebali da pojedete više od 48 grama belančevina na dan, savetuju naučnici. 

Izvor: ordinacija.hr
Foto: Daniel St.Pierre/FreeDigitalPhotos.net

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori