Pored brojnih blagodeti ribe, njenim bogatstvom vitaminom E, mineralima i omega kiselinama, pokazalo se da ova namirnica kod starijih smanjuje rizik od bolesti za 39 odsto.

Redovno konzumiranje ribe neophodno je za aktivan život svih ljudi, a posebno onih u godinama, upozoravaju naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje i ishranu u Japanu.

Stariji ljudi koji jedu ribu imaju do 39 odsto manji rizik od fizičkih i psihičkih bolesti u sledećih sedam godina, a za sve su zaslužni proteini, potvrdila je studija sprovedena na 1.000 ljudi. Ribe izgrađuju mišiće i smanjuju rizik od povreda, ali s godinama ih telo teže apsorbuje pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti.

Osim toga, riba obiluje omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju bol kod artritisa i odlična su prevencija za demenciju. Veći unos visokokvalitetnih proteina kojima riba obiluje neophodna je za normalno funkcioniranje starijih ljudi.

Psihičko i fizičko propadanje, koje dolazi s godinama, veliki je teret za ekonomski sistem, bolnice i staračke domove, ali i ljude, pa je zadatak svake zemlje da osigura zdraviji i kvalitetniji život starijih, istakli su istraživači.

Izvor: Telegraf.rs

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori