Indija je na putu da postane  nacija sa potpunom organskom poljoprivredom? 

Pre samo dve godine, u septembru 2014. godine, indijska vlada je pokrenula svoj revolucionarni Rastriya Krishi Vikas Yojana (Nacionalni program za razvoj poljoprivrede), kao način da podstaknu organsku poljoprivredu, i smanji zavisnost od hemijskih sredstava.

U januaru 2015. godine, država Sikim je proglašena prvom 100 procentnom organskom državom u zemlji. Sikim proizvodi 800.000 tona organskih proizvoda koji su bez štetnih pesticida, hemijskih đubriva i otrovnih GMO – što iznosi približno 65 procenata ukupnog prinosa organskih proizvoda Indije.

Zapadna indijska država Radžastan je pokrenula planove za to da hiljade hektara zemljišta posveti uzgoju organskih proizvoda samo nekoliko meseci kasnije. Njihov napor teži borbi protiv raširene proteinske neuhranjenosti, i neodržive prakse poljoprivrede na bazi hemijskih đubriva.

Druga zapadna indijska država sada takođe traži da se pridruži. Goa je takođe nedavno najavila da će se oni truditi da smanje upotrebu hemijskih đubriva i pesticida, a takođe teže tome da pređu na 100 procentno organski uzgoj. Odsek za agrikulturu je pokrenuo plan državnog sektora pod nazivom “Pomoć za korišćenje organskih inputa od strane farmera.“

Ulhas Pai Kakode, direktor poljoprivrede, prokomentarisao je: “Ovo je prvi korak koji smo preduzeli u pravcu organske poljoprivrede u državi. Nadamo se da će sve više i više poljoprivrednika usvojiti praksu organske poljoprivrede nakon iskorišćavanja ove šeme.“

Prema ovom novom planu, poljoprivrednici mogu dobiti značajnu pomoć od vlade kada je u pitanju dobijanje organskih poljoprivrednih inputa, kao što su organsko đubrivo i bio-pesticidi. Do 50 odsto sredstava će dati vlada, ali biće nekih ograničenja.

AnonHQ objašnjava da će ove beneficije biti ograničene na 10.000 indijskih rupija (INR) po hektaru sa maksimumom do dva hektara, ili 20.000 INR po korisniku za sve kategorije poljoprivrednika po pitanju upotrebe organskih inputa. Poljoprivrednici sa malim parcelama, kao 0,1 hektar, moći će da se kandiduju za program – koji će takođe pomoći da se zadrži tradicija domaće poljoprivrede malih razmera.

Organska poljoprivreda nije ništa novo; njenu tradiciju su, nažalost, pretekle velike korporacije. U Indiji je od davnina praktikovana organska poljoprivreda i obezbeđivanje kvalitetne hrane za potrošače. Međutim, nedavno oživljavanje organske poljoprivrede u Indiji je uglavnom zbog sve veće potražnje za organskim proizvodima u zapadnim zemljama.

Tržište organske hrane i vlakana raste neverovatno brzim tempom, sa nekim procenama koje sugerišu da se tržište širi i do 25-30 odsto. Studija koju je sprovela ASSOCHAM, što je skraćenica od Udružene privredne komore i industrije Indije, ukazuje na to da će tržište organske hrane u Indiji dostići 1,36 milijardi dolara do 2020. godine. Ova studija takođe ukazuje da se napori organske poljoprivrede uglavnom fokusiraju na zrnevlje i žitarice.

Eksponencijalni rast organskog tržišta je čak doveo proizvođače hrane u SAD do toga da plate svoje poljoprivrednike da pređu na organsku praksu. Samo u SAD, prodaja na organskom tržištu se povećala za oko 11 odsto – dostižući neverovatnih 43,3 milijarde dolara prošle godine – što je oko četiri puta više od rasta prodaje ukupne prodaje prehrambenih proizvoda.

Očekuje se, takođe, da organska poljoprivreda u Indiji nastavi da raste, naročito kada vlada nastavlja da finansijski podržava nastojanja organske poljoprivrede. Povećana svest i dostupnost organske hrane su takođe značajno doprineli uspehu organske hrane. Osim toga, porast u oblasti zdravstvene svesti i zdravije promene načina života su takođe odigrali značajnu ulogu u rastu i potražnji za organskom hranom.

Webtribune

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori