Žižula (lat. Zizyphus jujuba) je poznata i pod imenima kineska datulja, čimičak, čičindarica.

Sve je više postova po Instagramu koji smatraju ove plodove supernamirnicom. Ne čudi nas to jer plodovi koji dozrijevaju u rujnu i listopadu te okusom podsjećaju na slatko-kiselu jabuku, pravi su eliksir zdravlja.

Obiluju vitaminom C, antioksidansima, mineralima i ostalim vrijednim sastojcima. 100 grama žižule donosi 79 kalorija, 20 grama ugljikohidrata i 1 gram masti. Žižule sadrže širok spektar minerala, uključujući magnezij, bakar, niacin, mangan, fosfor i željezo, obilate su kalcijem, vitaminima C, B1, B2 i A.

Sadrže 20 puta više C vitamina od citrusa i flavonoid apigenin, kojeg ima i u kamilici, timijanu i crvenom vinu, a koji ima antioksidativna, antiupalna i antitumorska svojstva.

Bogata je i betulinskom kiselinom koja potiče stanice raka na samouništenje i djeluje antiupalno.

Koristi se i za smanjivanje i prevenciju malignih tumora crijeva, želuca, dojki, pluća, cerviksa, jajnika, prostate, desni, larinksa, jetre, gušterače, bubrega, mjehura, endotelijalnih ćelija, melanoma, glioblastoma, leukemije i mijeloma, piše Alternativa za vas.

Ovi mali, ali izuzetno ljekoviti plodovi jačaju imunitet, osnažuju kosti, pomažu u mršavljenju, potiču probavu, štite od stresa, snižavaju krvni tlak, pomažu kod alergije i smanjuju rizik od leukemije i raka kože. Ekstrakt žižule koristi se za smanjivanje bora, njegu suhe kože i liječenje opeklina od sunca, a suhi plodovi dobri su za smanjenje krvnog tlaka.

Od davnina se u azijskim zemljama, odakle i potječe, preporučivala za jačanje imuniteta, a za liječenje raznih bolesti koristi se osim ploda, list i kora žižule. Najbolje i najslađe ih je konzumirati netom ubrane sa stabla, ali zbog svog okusa koji podsjeća na datulje i jabuke, često se od njih prave i likeri, ukusne marmelade… Kod nas u kopnenim krajevima žižula je slabo poznata, no na Jadranu je jako rasprostranjena i konzumirana.

U terapijske svrhe uzima se 3 puta po 10 plodova žižule na dan. Čaj od žižule Za liječenje gubitka glasa, upale grla, kašlja ili bronhitisa koristi se 30 do 50 grama mljevenih plodova u jednoj litri vode.  Nakon što se 30 minuta kuha i procijedi, pije se prema potrebi.

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori