Ovo je vreme prehlada i virusa. Svi kašlju i šmrcaju, pogotovo deca. Kada uđete u apoteku sa polica vas vrebaju nebrojeni sirupi protiv kašlja koji nisu nimalo jeftini. Koliko su učinkoviti najbolje vi znate... Nikoga ne nagovaram da okrene leđa savremenoj farmaciji i medicini, ali postoje prirodnije i jeftinije alternative koje zaista daju rezultate.

Jedna je šerbet od mleka i karamelizovanog šećera, a druga čaj od jabuka i luka. Verujte mi obe rade!

Šerbet verovatno svi znaju da prave ali hajde da se podsetimo. Što se tiče ovog drugog bapskog leka nema baš tako fantastičan ukus ali je mnogo efikasniji. Odrasli neka se mršte i nek piju, a decu što pre naviknete kasnije će ići lako.

I jedan i drugi treba piti tople, srk po srk. Dakle polako.
U svakom slučaju mirovanje, puno barabica i strpljenja. Proći će...

Šerbet

Sastojci

3 kašičice šećera

2 dl mleka

5 g maslaca

Način pripreme

U manju šerpu ili džezvu sipati šećer i staviti na umereno jaku vatru da se karamelizuje. Pazite da vam karamel ne zagori. Preko otopljenog karamela sipajte mleko. Karamel će se kristalizovati i stvrdnuti.

Ostavite na vatri i uz mešanje sačekate da šerbet provri. Kada se karamel istopio u mleku dodati maslac, promešati i sipati u šolju da se malo ohladi. Piti toplo.

Čaj od luka i jabuke

Sastojci

1 glavica crnog luka

1 jabuka

1 čen belog luka

10 g svežeg đumbira

½ kašičice cimeta

1 l vode

Način pripreme

Jabuke očistiti i iseći na listiće.


Luk očistiti i iseći na rebarca, a beli luk očistiti i zgnječiti nožem. Đumbir očistiti i usitniti.

U šerpu staviti sve sastojke i naliti vodom.



Kuvati dok ne proključa i nakon toga utišati vatru i kuvati još 5 min dok jabuke ne omekšaju.  Procediti željenu količinu i ostaviti da se malo ohladi. Zasladiti medom.

Piti po malo ne sve od jednom.

Da li ste probali ove recepte? 

Izvor: lepibrka

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori