IZBACITE MOLJCE IZ KUĆE - ove metode su proverene i deluju odmah

IZBACITE MOLJCE IZ KUĆE - ove metode su proverene i deluju odmah

Koliko vam se samo puta dogodilo da Izvadite iz ormara omiljeni vuneni džemper, a iz njega izleti i moljac? To je prvi znak da se u vašem ormaru skriva leglo ovih napasti koje su zapravo krive za rupe na našoj odeći i ako nešto ne uradite po tom pitanju odmah, vremenom će situacija biti sve gora jer znakove da su tu videćete i po rupama na tepihu, kaputima, odeći, namirnicama u kuhinji...

Moljci u kući su prava napast i svake godine otkrije se veliki broj novih vrsta moljaca. Ovi insekti su stručnjaci za skrivanje i uništavanje vaših stvari u domu.

Šteta koju moljci prave

Najčešće se pojavljuju u letnjim mesecima i mogu se naći skoro svuda u kući:

  1. u ormaru,
  2. kuhinji,
  3. kupatilu,
  4. na tepihu,
  5. pa čak i vašim namirnicama.

Štetu u ormarima ne prave odrasli moljci, već njihove gusenice. Odrasle jedinke nisu u mogućnosti da se hrane zato što im je usni aparat zakržljao vremenom. Gusenice zato moraju mnogo da jedu jer od toga zavisi njihov rast u stadijumu larve kao i ishrana u razdoblju kada postaju zrele jedinke.

Gusenice prave rupe tj. male hodnike u biljkama, nagrizaju žito, krzno, vunene tkanine i dr. Žive u malim ”kesicama” koje naprave od izgriženih delova lišća i dlaka.
Iako su moljci najpoznatiji po uništavanju vunene odeće, njih takođe privlače razni drugi prirodni materijali kao što su filc, angora, krzno, svila, perje. Vole mračna i zavučena, teže dostupna mesta, pa se mogu naći u ormarima, fiokama, kutijama, kesama sa brašnom.

Kako se rešiti moljaca?

Kako biste sprečili pojavu moljaca, odeća koju odlažete u ormare mora biti oprana tj. čista. Preventivno pomažu i namenske kuglice protiv moljaca ili sapun, lavanda, divlji kesten, eukaliptus, čiji mirisi odbijaju moljce. Takođe je potrebno da redovno provetravate ormare i fioke.
Ako se ne istrebe sve larve (ne samo iz ormara, već i na tepihu, zavesama, plafonu i zidovima) problem će se stalno vraćati. Zato, ako ih vidite, potrebno je da odmah delujete i uradite dezinsekciju moljaca, najbolje prirodnim sredstvima.
Tretiranjem moljaca na vreme mogu se sprečiti veće štete na prirodnim materijalima koje se kasnije ne mogu popraviti.Potrebno je prebrisati ormare krpom nakvašenom u rastvoru sapuna. Sve stvari izvaditi iz ormara, prebrisati ormare, a stvari jako istresti na prozoru. Krznene kapute, džempere od vune i zimske jakne, obavezno izložite jakim sunčevim zracima neko vreme.

Garderobu uvek prvo dobro operite, osušite i tek onda složite i vratite u ormar. Moljci će ući u vaš ormar preko već nošenih, pa vraćenih stvari, kao što je npr. jednom nošen sako za koji mislite da se nije zaprljao.Jakne i kapute obavezno prvo umotajte u foliju pa ih vratite u garderober.

Očistite kuhinju:

Ako u kuhinji primetite sićušne leptiriće, a u pahuljicama i žitaricama crve, odmah sve to bacite!

Uklanjanje moljaca iz kuhinje nije teško. Samo treba da izdvojite sve žitarice, brašno, čajeve, sušeno voće, kukuruz kokičar, začine i proverite da li su ih napali moljci...

Kuhinjske police prebrišite krpom nakvašenom u sirćetu, pa ih temeljno osušite i provetrite. Miris sirćeta će izvetreti a napastima će svakako smetati. Začinsko bilje, žitarice... čuvajte u frižideru.

Žitarice takođe možete poklopiti pa pored njih na policu staviti čen belog luka.

Rastvor koji pomaže, pripremite od : pola litra vode, 1 male kašičice rakije, 2 kašike ulja čajevca i obrišite vaše ormare ovim rastvorom iznutra i spolja.

Šta još sve uništava moljce?

Naftalin
Ranije su ljudi stvari natapali u naftalin kako bi uništili moljce. Preporuka je da se tablete naftalina stave u džepove kaputa i krznenih jakni. Ono što je potrebno znati je da naftalin nije baš najzdravije udisati iako je jedna od najefikasnijih metoda za rešavanje problema sa moljcima.

Kora od pomorandže
Koru od citrusa stavite u kuhinjske ormare, a moljci će pobeći glavom bez obzira zbog jakog mirisa.

Lavanda
Prednost prirodnih sredstava je ujedno dobar miris i sigurnost za respiratorni sistem. Lavanda se može staviti u vazu u kuću. Takođe se stavlja u platnene mini kesice i odlaže se u ormare.Geranijum
Moljci naprosto ne podnose miris geranijuma. Suvi cvet ili list odložite u ormar i mirni ste što se tiče ovih štetočina.

Sapun kao još jedna odlična metoda
Koristite sapun intenzivnog mirisa. Otvorite pakovanje pa ostavite u ormar. Unutrašnjost će lepo mirisati a i čuvaće vaše stvari od neželjenog gosta.

Esencijalna ulja
Jak miris aromatičnih ulja oteraće moljce iz vaše kuće 100%.

Kombinacija sirćeta i belog luka
Vinsko sirće i beli luk imaju jak miris koji tera moljce iz kuhinje. Na police unutar kuhinjskih ormara stavite beli luk pored namirnica koje su najugoženije, a police ponekad prebrišite rastvorom sirćeta.

Lepljivi papir
U prodavnicama postoji i ova varijanta protiv moljaca. Super se lepe na ovaj papir ali je potrebno i čišćenje svakako, jer ova metoda ne može ih istrebiti sve.

Plod kestena
Plodove lagano zaseći pa pobacati na kritična mesta.

Zamrzivač i frižider
Pojedine namirnice osetljive na moljce je potrebno čuvati na hladnom kako bi sprečili da se larve zapate i naprave vam problem.

Kao što vidite, moljce nije teško isterati iz kuće. Sve što treba da uradite je da u garderober stavite biljke jakih mirisa. Moljci ne podnose jake mirise i od njih uvek beže. birajte što prirodnija sredstva koja ne ugrožavaju vaše zdravlje.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE