Kako detaljno očistiti šporet (sa ringlama)

Kako detaljno očistiti šporet (sa ringlama)

Sve mi želimo čistu i sjajnu kuhinju, koja blista i odiše čistoćom. Ali u praksi modernan način života, od spremanja ujutru doručka za decu, njihovog odvodjenja u školu, posla.. pa i svih ‘bračnih dužnosti’, ostaje nam malo vremena za održavanje savršene čistoće.

Zato, svaka domaćica ima onu jednu stvar čije čišćenje joj zadaje najveću glavobolju. Za mene je to šporet.

Naravno, na našem tržištu postoji mnogo sredstava za čišćenje kuće ali čak i sa njima, potrebni su sati da se eliminišu teški slojevi prljavštine, posebno ako se talože na teško pristupačnim mestima.

Mi iz ‘Dnevnog Magazina’ pripremili smo vam nekoliko korisnih trikova za čišćenje šporeta, koji će biti korisni svakoj domaćici a i domaćinu.

Kako otopiti masnoću?

Svaka domaćica upoznata je s problemom stalno prljavih dugmića na plinskom ili električnom šporetu. Masne naslage se sležu na njih nakon svakog kuvanja, pa ih morate stalno čistiti.

Ali moj muž je pronašao način na koji je mogao da opere dugmiće na šporetu za samo 2 minuta. Veoma koristan trik!

  • štapići za uši
  • stara četkica za zube
  • kapi alkohola

Postupak rada

Navlažite štapić u rastvor alkohola.
Zatim predjite štapićem preko dugmića i drugih začepljenih delova šporeta. Sačekajte nekoliko minuta i videćete kako mast počinje da se „topi“, a prljavština nestaje pred vašim očima!
Ako je masnoća ipak previše, koristite četkicu za zube ili sunđer!

Jasno je da rernu ne treba prati jakom hemijom, pa stoga za njeno pranje možete koristiti neke od navedenih sredstava, koje svaka kuhinja bi trebalo da ima.

Proizvodi za čišćenje

  1. Obična soda bikarbona, limunska kiselina ili prašak za pecivo pomažu u uklanjanju prljavštine sa zidova i stakla na vratima rerne. Navlažite unutrašnjost rerne vodom, a zatim nanesite natopljenu sodu ili limunsku kiselinu. Ostavite sve 15 minuta, a zatim pažljivo obrišite papirnom ubrusom mešavinu sode i prljavštine. Isperite rernu čistom vodom, uklanjajući preostalu prljavštinu.
  2. Voda i sirće u razmeri 1:1 pomažu da se uklone sitne nečistoće. Zidove navlažite sirćetom, uključite rernu na 50 stepeni i isperite zagađenje čistom vodom nakon 15 minuta.
  3. Prvo temeljno obrišite rernu papirnim ubrusima, a zatim zidove sa unutrašnje strane navlažite sapunom i pustite da se mast natapa. Zatim sipajte mešavinu vode i deterdženta na lim za pečenje, stavite pleh za pečenje u rernu, okrenite na 120 stepeni. Zatvorite vrata i ne otvarajte rernu pola sata.
    Vodena para će rastvoriti masnoću, ostatke hrane i drugu nečistoću. Zatim jednostavno obrišite unutrašnjost mekom krpom i ponovo isperite čistom vodom.
  4. Ili možete napraviti pastu za čišćenje unutrašnjosti rerne. U jednakim delovima pomešajte so, sodu i vodu. Stavite dobijenu pastu na zaprljanu površinu i ostavite preko noći. Ujutru sve ispretite vodom.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE