OTKRIVAMO: Da li žena treba da uzme muževljevo prezime?

OTKRIVAMO: Da li žena treba da uzme muževljevo prezime?

Uzimanje muževog prezimena nakon venčanja tradicija je koje se pridržavaju čak i feministkinje. Čini se da taj običaj poštujemo od patrijarhalnih vremena, ali u stvari postoji više razloga da uzmemo muževo prezime nego što mislimo. Da li će promeniti prezime prilikom braka privatna je stvar svake žene. Pa ipak je vrlo zanimljivo zašto ova tradicija još uvek cveta u eri rodne ravnopravnosti?

DA LI DA MENJAM PREZIME NAKON UDAJE?

Ranije se verovalo da je nevesta dužna da preuzme muževljevo prezime, budući da je prešla u njegovu porodicu. Razvojem feminističkog pokreta, žene širom sveta počele su napuštati ovaj poredak stvari. Uzimanje prezimena supružnika znači da se slažete da je on glava porodice. Samo moderna porodica nije nužno radnik i žena domaćica. Moglo bi biti i obrnuto. Šta je onda značenje promene prezimena?

Održavanje patrijarhalnih tradicija

Ponekad se žene drže tradicije jer je to zgodno. Na primer, ne biramo devojačko prezime, ali može se ispostaviti da je prezime supruga mnogo eufoničnije. Pored toga, naučnici su otkrili da promenu imena nevesta podstiče njihov pogled na svet.

Prvo, uvereni su da bi muškarac trebalo da predloži brak. Drugo, ovo stvara osećaj „idealne porodice“. Jedno prezime ujedinjuje supružnike i njihovu decu u posebnu integralnu celinu društva.

Romansa

Mnoge žene smatraju romantičnim što će imati isto prezime sa supružnikom, zatim će imati decu i, naravno, naslediti prezime svog oca. Muškarcima je posebno drago što supruga pristaje da preuzme njegovo ime. Mnogi muževi su veoma uvređeni ako nevesta želi da ostavi prezime. Zbog toga mogu nastati sukobi sa porodicom supružnika.

Ali postoje i parovi u kojima žene glatko odbijaju da promene prezime. Tada ljubavni mladoženja pristaju na dvostruko prezime, a ponekad i sami uzimaju prezime supruge. Neobično, ali vrlo romantično.

Skladno postojanje u društvu

Način na koji se društvo odnosi na vaše izbore i ponašanje ostavlja pečat na naše raspoloženje i osećaj sebe. Zavisnost od tuđeg mišljenja damama ne ostavlja izbor. Neki slede tradiciju, jer je drugima lakše da supružnike sa istim prezimenom doživljavaju kao jednu celinu. Na primer, u slučaju vaučera može doći do zabune. Situacija se pogoršava kada dete odraste u porodici i ne razume zašto se mama i tata imaju različita prezimena.

Uglavnom žene odbijaju da promene prezimena kada se venčaju u srednjim godinama: „Nezgodno je prepravljati sve dokumente za imovinu, ne treba menjati samo pasoš“, a druge argumente ove vrste možete čuti i od žena koje zastupaju ovaj stav . Pitanje promene prezimena počelo je da se postavlja sve češće.

Šta ti misliš o ovome: Da li žena treba da uzme muževljevo prezime?

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE