U Kliničkom centru Srbije prvi put izvedena intervencija ubacivanja veštačkih zalistaka kroz preponsku aortu, koja se obavlja na starijim pacijentima i kod onih koji ne smeju da budu operisani na klasičan način.

Pacijenti koji imaju sužen aortni zalistak tradicionalno su lečeni kardiohirurškom operacijom s otvaranjem grudnog koša, zaustavljanjem srčanog rada i ugradnjom veštačkog zaliska na mesto obolelog. Međutim, revolucionarna metoda koja je pre nekoliko godina razvijena u svetu počela je da se primenjuje i u Srbiji. Njom se ugradnja aortnog zaliska može izvesti za svega 20 minuta bez otvaranja grudnog koša, a intervencije se obavljaju kod pacijenata koji imaju više od 75 godina.

U Srbiji je ova metoda prvi put primenjena 5. marta u salama za kateterizaciju srca Kliničkog centra Srbije, a izveo ju je tim lekara predvođenih doktorom Milanom Nedeljkovićem, pomoćnikom direktora Kliničkog centra Srbije.

- Kod svake velike operacije na srcu komplikacije nisu retke, što je posebno izraženo kod bolesnika u odmaklom životnom dobu i s drugim bolestima, kao što su oboljenja bubrega, jetre, pluća... Takvi pacijenti imaju veliki rizik da čak i ne prežive operaciju. Međutim, novom metodom se specijalnim kateterima, najčešće pristupom iz prepone bolesnika, ugrađuje veštački zalistak na mesto oštećenog - istakao je dr Nedeljković i objasnio da se na taj način izbegava velika hirurška intervencija, smanjuje rizik za bolesnika, a rezultati su izvanredni.

Prednosti te metode jesu što se ne otvara grudni koš, što intervencija znatno kraće traje, a pacijent se brže oporavlja.

- Sistemom „cevčica“ iz preponske arterije dolazi se do srca, gde se proširuje suženje na zalisku na početku aorte, a nakon toga ugrađuje veštački srčani zalistak napravljen od specijalnog materijala nitinola. On nam omogućava da valvulu pre ugradnje pripremimo tako što je izvučemo iz hladne vode, u ruci smežuramo u oblik loptice, plasiramo kroz kateter do aorte, a na sobnoj temperaturi ona dobija oblik kakav ima kada srce radi - rekao je doktor Nedeljković i istakao da je u pitanju revolucionarno otkriće, kao što je pre 15 godina bilo stavljanje stenta kod pacijenata koji su doživeli infarkt.

- Važno je naglasiti da ovde pacijent diše svojim plućima, a operacija traje pet puta kraće i radi se na elegantniji način. Metoda je priznata u svetu i nadam se da će u budućnosti biti praksa da se kod nas rade dva pacijenta mesečno - naglasio je sagovornik Dr Kurira.

Prema njegovim rečima, te intervencije su veoma važne za pacijente kojima je u četrdesetim ili pedesetim godinama urađena klasična operacija zamene srčanih zalistaka, ali te veštačke valvule imaju rok trajanja oko 20 godina, a kada se istroše, pacijenti postaju kandidati za novu metodu.

Izvor: Kurir

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori