Pozdrav vodi poreklo iz 4. veka nove ere. Srbi ga koriste od Prvog srpskog i Takovskog ustanka. U međuvremenu, nacisti i ustaše su pozdravljali na sličan način, a u Srbiju ga je "vratio" Vuk Drašković 1991. godine.

Pozdrav sa tri prsta koji se smatra srpskim nacionalnim pozdravom, jednom rukom sa otvorenim palcem, kažiprstom i srednjim prstom, na iznenađenje mnogih nije originalno potekao od Srba. Ali, da ne bude zabune, iako izgledaju isto, simbolika ovog pozdrava i onog koji su koristili na primer, nacisti tokom Drugog svetskog rata i ustaše, nemaju nikakvih dodirnih tačaka.

Foto: infolink.rs

Ovaj “srpski pozdrav” sličan je “Ve” pozdravu koji označava “viktori“ ili pobedu, a u novijoj srpskoj istoriji popularizovan je od strane lidera SPO-a Vuka Draškovića tokom demonstracija 9.marta 1991.godine.

Foto: Profimedia

Drašković je izjavio da je inspiraciju dobio od slike Ustanak u Takovu na kojoj Knjaz Miloš drži podignuta tri prsta. Koristi se uglavnom među mlađom populacijom, a običaj je da se odgovori istim pozdravom.

Foto: Wikipedia

Međutim, ovaj pozdrav predstavlja i analogiju sa načinom krštenja pravoslvaca, sa skupljena tri prsta desne ruke koji simbolizuju Svetog Oca, Svetog Sina i Svetog Duha.

 FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIC

U Hrvatskoj bi se danas takav pozdrav uglavnom protumačio kao nacionalna provokacija, pa je tako u leto 2006.godine na zagrebačkoj Gej paradi uhapšena učesnica iz Srbije i uslovno osuđena zbog “pokazivanja tri prsta”.

Foto: Arhivska fotografija

Ipak, postoje brojne fotografije koje prikazuju hrvatske domobrane i ustaše, pa čak i samog Ante Pavelića kako pred rimokatoličkim sveštenikom polažu zakletvu sa tri raširena prsta desne ruke. Međutim, ni oni se nisu pokazali kao originalni jer su takav pozdrav preuzeli od nemačkih SS jedinica.

Foto: Arhivska fotografija

Od nemačkih SS-ovaca su tri prsta preuzeli su i ostali fašisti i nacisti širom Europe.

Foto: Arhivska fotografija

Inače, istoričari objašnjavaju da poreklo korišćenja spojena tri prsta, kao i malog i domalog spojenih i savijenih na dlanu, potiče još iz četvrtoga veka, i vremena Svetoga Meletija Arhiepiskopa antiohijskoga, kada su se Hrišćani borili sa arijanskim jereticima.

Foto: Arhivska fotografija

Arhiepiskop Meletije u jednom svom govoru oko prirode Isusа Hristа rukom je počeo da dočаrаvа prisutnimа nа Sаboru trojično jedinstvo Božije – jedinstvo Oca, Sina i Svetoga duha. Po predanju, kаdа je Meletije spojio tri prethodno rаširenа prstа, iz njih se vide svetlost kаo munjа. Važno je napomenuti da se od početka korišćenja ovaj pozdrav praktikovao s tri spojena, a ne razdvojena prsta.

Izvor: Telegraf

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori