Tražimo i precizan datum povlačenja srpske policije, vojske, tajnih službi, pravosudnih organa sa teritorije Sandžaka, kaže Ugljanin.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin pozvao je danas Vladu Srbije i Evropsku uniju da utvrde datum raspisivanja izbora za organe Sandžaka.

On je na konferenciji za novinare rekao da revizijom Akcionog plana za nacionalne manjine u ovaj dokument treba uvrstiti i datum uspostavljanja evropskih snaga bezbednosti i evropskih pravosudnih organa u Sandžaku.

– Tražimo i precizan datum povlačenja srpske policije, vojske, tajnih službi, pravosudnih organa sa teritorije Sandžaka. Ovi naši zahtevi su u skladu sa odlukama Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu, kada je i održan referendum građana Sandžaka o autonomiji – rekao je Ugljanin.

On je istakao da „Bošnjaci u ovoj srpskoj državi predstavljaju strano telo“.

– Punih 27 godina srpski državni organi se ponašaju u skladu sa znanjem, strukom i obrazovanjem.

Na teritoriji Sandžaka srpska vojska, policija, tajne službe i njihovi činovnici se ponašaju monstruomski i neprijateljski prema Bošnjacimja i civilnom stanovništvu uopšte.

 

Srpska policija i pravosuđe u Sandžaku su fašistički pijuni, pijuni onog dela srpskog naroda koji su u osnovi četnici i koji žele da proteraju sve što im Rusija naredi, da ovde ne ostane nijednog normalnog Bošnjaka, Albanca, Srbina i Crnogorca – rekao je Ugljanin.

On je predložio da se u međuvremenu, radi saradnje Bošnjaka i Srba, u roku od tri meseca usaglasi nacionalna struktura u svim državnim organima u Sandžaku, kao i da se resvetle svi zločini počinjeni nad Bošnjacima, ali i drugim stanovništvom.

Ugljanin je dodao da je o ovim stavovima već obavestio premijerku Srbije, nadležnog ministra za manjinska pitanja, te da očekuje da će nadležni organi „konačno početi ozbiljno da rešavaju sandžačko pitanje“.

– Sandžak je jasno definisana teritorija, sa međunarodno priznatim granicama na Berlinskom kongresu, koja ima 8. 678 kvadratnih kilometara.

Sve ovo govorimo u cilju rešavanja nagomilanih problema i uspostavljanja trajnog i stabilnog mira, sa Sandžakom kao teritorijom pod specijalnim statusom koja će biti pod zaštitom UN – rekao je Ugljanin.

Na pitanje novopazarskog Sto plus radija da li je BNV jedinstveno u ovim stavovima i da li ima podršku i većnika Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Muamera Zukorlića, on je rekao da „oni koje ne dolaze na sednice, ovlašćuju time one druge da u njihovo ime donose odluke“.

– Naše odluke su legitimne, a svi većnici imaju pravo da dolaze ili ne dolaze na sednice, mi nikoga ne pitamo zašto nije došao.

I među našim narodom ima kukolja i kupljenih ljudi, koji govori onako kako im se naredi iz kabineta Aleksandra Vučića – rekao je Ugljanin.

(Beta)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori