Šef komiteta Držvne Dume za poslove ZND i evroazijske integracije – Leonid Kalašnjikov – pozvao je predsednika SAD, Donalda Trampa, i Zapad da vrate Srbiji Kosovo i Metohiju.

Osvrćući sa ne Trampov poziv iz Njujorka, sa zasedanja Generalne skupštine UN, da se poštuje suverenitet država, Kalašnjikov je dodatno ukazao:

„Cinično zvuče pozivi da se poštuje suverenitet od predsednika sile koja je razrušila ceo svetski poredak. Počnimo od Kosova. Ko je raskomadao Jugoslaviju? Amerikanci su krenuli tim putem i otvoril Pandorinu kutiju”.

Kalašnjikov je podsetio da je bivša Jugoslavija razbijena uz ignorisanje svih međunarodnih normi i bez mandata Ujedinjenih nacija, pa nastavio:

„Odvajanje Kosova proteklo je bez ikakvog referenduma i nasilno. Ako je Tramp `gađao` Krim, morao bi znati da se poluostrvo priključilo Rusiji po referendumskoj volji naroda i bez ijedne žrtve i građanskog rata”.

Dodatno je naglasio: „Sjedinjene Države su razorile međunarodno pravo, a sada pokušavaju da drugima drže lekcije. To je najgori mogući cinizam. Neka prvo vrate (Srbiji) Kosovo!”

Kalašnjikov je odreagovao na Trampov apel međunarodnoj zajednici da se „bori protiv pretnji nacionalnom suverenitetu”.

U tom kontekstu je pozvao na suopotstavljanje opasnostima koje prete suverenitetima „od Ukrajine do Južnog Kineskog mora”.

(Agencije)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori