Švedske vlasti su odbile da daju svoje sale za projekciju filma “Kosovo: Trenutak u civilizaciji“, srpski dokumentarni film u režiji Borisa Malagurskog koji otkriva zločine koje su albanske terorističke grupe počinile nad srpskim civilima na Kosovu.

Film je prvobitno trebalo da bude premijerno prikazan 26. novembra u glavnom gradu Švedske. Međutim, organizatori su kasnije bili prisiljeni da prikazivanje premeste u jednu od sala Sirijske pravoslavne crkve u Soderteljeu nakon što je ABF (najveće švedsko udruženje za obrazovanje odraslih) odbilo da pruži svoje objekte za projekciju filma.

Albanski internet porali su saznali nešto o ovoj temi, odnosno kopiranjem “Fejsbuk” statusa Saliha Šale, vodećeg albanskokg lobiste u Švedskoj.

Šale je u izjavi rekao da je kontaktirao ABF i zahtevao da se ne dozvoli projekcija filma. On je zatim dobio pozitivan odgovor od ovog udruženja, uz obrazloženje da se projekcija filma otkazuje zato što film nije u skladu sa vrednostima jednakosti i ljudskih prava koji vladaju u Švedskoj.

Nije baš poznato kako se takav film može smatrati rasističkim, dok su ratni zločini Ramuša Haradinaja umetnička sloboda.

U e-mejlu organizatorima premijere filma, Savezu Srba u Švedskoj i bratstvu Sveti Jovan, ABF je potvrdio da je prikazivanje filma zabranjeno, ističući da je udruženje došlo do saznanja da opis filma ne odgovara naslovu filma i sadržaju.

“ABF nisu autorsko telo za emitovanje“, rekao je Malagurski u intervjuu za “Sputnjik”.

“Kao takvi, ne znam kako su došli do zaključka da film nije pogodan za prikazivanje, s obzirom da očigledno nisu ni pogledali sadržaj“, dodao je on.

Malagurski je istakao da je zvao ABF lično da ih pita u čemu je problem u vezi sa filmom, ali nije uspeo da dobije odgovor.

“Ovo je očigledan primer cenzure i kršenja slobode govore, koji je pokrenuo jedan etnički lobista koji pokušava da švedsku jednakost i ljudska prava okrene u svoju korist, u meri u kojoj ih u potpunosti krši“, rekao je Malagurski dodajući da mu je drago što su organizatori uspeli da u veoma kratkom roku nađu drugi prostor za premijeru, odnosno sirijsku pravoslavnu crkvu Sveti Jakov u Soderteljeu.

“Sirijski narod zna šta znači uništavanje kulturno-istorjskog nasleđa jednog naroda. ABF  bi trebalo da bude svestan činjenice da je od 1999. godine do danas uništeno preko 150 crkava i manastira u srcu Evrope. Pitam se hoće li ABF možda zabraniti i snimke uništavanja Palmire zato što osuda tog uništavanja uznemirava pristalice ISIS-a u Švedskoj?“, upitao je Malagurski.

Goran Popov, jedan od organizatora iz bratstva “Sveti Jovan” je rekao je da se u jednoj takvoj liberalnoj državi kao što je Švedska, koja dozvoljava da se sve strane čuju, ne bi očekivalo da će doći do ovakvih pojava, ističući da je čitava ABF šarada nespojiva sa liberalnim vrednostima koje su inače tipične za Švedsku.

Webtribune

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori