Povodom preporuka Atlantskog saveta o stalnom prisustvu vojske SAD na Balkanu, profesor na američkom Univerzitetu Džons Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server kaže da Kosovo nije idealno mesto za to.

„Bio bih spreman da razmotrim stalno američko vojno prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, ali ne mogu da se složim da je Kamp Bondstil na Kosovu idealno za tu svrhu. Nije“, rekao je Server.

Kako objašnjava, Bondstilu nedostaje pista duža od tri kilometra koliko je neophodna za ozbiljnu američku bazu, a izgradnja takve bi bila teška s obzirom na topografiju.

Takođe, dodaje Server, za takvom bazom nema ni potrebe s obzirom da već postoji baza NATO u Avijanu koji nije mnogo daleko od Bondstila, prenosi RTK, navedeno je u pres-klipingu Unmika.

„Važnije je da američka baza bilo gde u svetu služi interesima SAD koje su snažno fokusirane na Bliski istok i Severnu Afriku. Imamo baze mnogo bliže tim lokacijama od Bondstila“, navodi Server.

Pentagon, kako dodaje, već dugo želi da zatvori Bondstil jer ne služi američkim interesima.

Takođe, „ne možemo ni da pretpostavimo da ćemo uvek biti dobrodošli na Kosovu“, kaže Server navodeći da mladi kosovski Albanci ne razumeju zašto Kosovo nema svoju vojsku te da na NATO počinje da se gleda kao na prepreku da se dođe do toga, a Bondstil naročito igra ulogu u tom kontekstu.

On kaže i da neki međunarodni zvaničnici ne misle da je Kosovu potrebna vojska zato što ima prisustvo NATO, ali da to neće zauvek prolaziti kod građana.

„Bolje rešiti problem nego čekati da oni izađu da protestuju“, zaključio je Server.

(Mediji)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori