Trenutak kad piloti nestalog aviona “Malezija erlajns” prolaze obezbeđenje na aerodromu pre sudbonosnog poletanja snimila je nadzorna kamera, piše “Dejli mejl”.

Kamera je snimila pilota leta “boing 777”, kapetana Zaharija Ahmada Šaha, i kopilota Farika Abdula Hamida kako prolaze kroz skener na međunarodnom aerodromu Kuala Lumpur.

Obezbeđenje je “pretreslo” pilota i kopilota aviona koji je misteriozno nestao 8. marta, sa 239 putnika i članova posade.

Takođe je navedeno da je pilot, otac troje dece, “fanatična pristalica” vođe malezijske opozicije Anvara Ibrahima, koji je svega nekoliko sati pre nestanka aviona zatvoren zbog homoseksualnosti. Žena i deca pilota napustili su porodični dom dan pre nestanka aviona, ukazuje “Dejli mejl”.

U međuvremenu je američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio da je avion možda otet i da je moguće da su stotine putnika zatočene na nepoznatoj lokaciji. 
Nije odbačena mogućnost da su oba ili jedan od pilota umešani u nestanak letelice.

Ranije danas, zvaničnici su otkrili da je moguće da je avion sleteo i emitovao signal sa zemlje. Ako je avion neoštećen i imao dovoljno električne energije u rezervi, mogao bi da pošalje radarski signal.

Malezijska vlada je potvrdila juče da je avion namerno promenio kurs i da je možda otišao čak do centralne Azije, ili južno, preko Indijskog okeana.

Vlasti su navele da je neko u avionu prvo onesposobio jedan od njegovih komunikacionih sistema – ACARS, u 1.07 sati ujutro, po lokalnom vremenu. Oko 14 minuta kasnije, isključen je predajnik sa automatskim prijemom, koji identifikuje avion na komercijalnim radarskim sistemima, navodi “Dejli mejl”..

Zbog činjenice da su ta dva sistema ugašena u vremenskom razmaku, vlada smatra da je nestanak aviona “namerni čin”.

Izvor: Blic

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori