Nemački nobelovac Ginter Gras poručio je da bi danas bio protiv bombardovanja 1999. godine, te istakao da je trebalo predvideti da će akciju predvoditi SAD i da se neće zaustaviti na Kosovu, već da će se proširiti na Srbiju.

„To je bila moja pogrešna procena. Danas bih se sa dodatnim iskustvom sa američkim vojnim intervencijama i njihovim posledicama zalagao protiv bombardovanja“, rekao je Gras u intervujuu nedeljniku „Vreme“.

On je rekao da je tada Srbija na Kosovu „sprovodila teror nad albanskim stanovništvom“ i da je bio za to da to mora da se okonča.

„Bio sam, međutim, protiv bombardovanja Srbije i Beograda, pogotovu kada su te čuvene kolateralne greške uzele maha“, ukazao je Ginter.

Govoreći o Jugoslaviji, Gras je kazao da je to bila jedina komunistička zemlja u kojoj su objavljivane njegove knjige jedna za drugom, te da se već po tome razlikovala od svih država Varšavskog pakta.

On smatra da se svet nalazi u Trećem svetskom ratu, ciji početak ne može tačno da definiše, te da će se o njegovom početku raspravljati budući istoričari.

„To je proces koji se razvija tiho i postepeno, koji se proteže od jednog do drugog bojišta koja su daleko jedno od drugoga, a ipak je kod svih očigledna nemoć politike i snaga privrede koja je preuzela primat“, istakao je on.

Nemački nobelovac naglašava i da ranije nikome ne bi na pamet palo da, na primer, konflikt sa Rusijom oko Ukrajine ima veze sa onim što se dešava u Siriji.

„A povezani su zbog sveopšte nemoći politike da se problemi reše pregovorima. Ako je tu nafta, onda se napada, ako nema nafte, onda ne“, zaključio je Gras.

(Tanjug)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori