Ruski predsednik Vladimir Putin, najavio da Rusija pokreće novi “nezavisni internet“ koji će biti oslobođen okova “Novog svetskog poretka”.

Putin i “Savet bezbednosti” razvijaju novi Internet prvenstveno za nacije BRICS-a, koji će biti potpuno nezavistan od globalnih elitnih korporacija i vlada i nastaviće da radi u slučaju prekida globalnog interneta.

Ova nova inicijativa je predstavljena na oktobarskom sastanku “Saveta bezbednosti” sa Putinom, koji je postavio rok do 1. avgusta 2018. godine.

Veruje se da će novi “nezavisni Internet” biti oslobođen od cenzure.

Tokom razgovora o ovom pitanju, članovi saveta su istakli da “povećana sposobnost zapadnih naroda da sprovode ofanzivne operacije u informacionom prostor, kao i povećana spremnost za ostvarivanje ovih sposobnosti, predstavlja ozbiljnu pretnju ruskoj bezbednosti“.

Oni su odlučili da problem treba rešiti stvaranjem odvojenog rezervnog sistema DNS-a (Domain Name Server), koji ne bi bio predmet kontrole međunarodnih organizacija. Ovaj sistem bi koristile zemlje BRICS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Problem prekomerne zavisnosti od globalnog DNS-a je Rusija ranije rešila.

2014. godine je rusko Ministarstvo komunkacija sprovelo veliku vežbu u kom su simulirali “isključivanje“ globalnih internet usluga i koristili ruski rezervni sistem za uspešno podržavanje internet operacija unutar zemlje.

Međutim, kada su novinari upitali Putinovog sekretara za štampu, Dmitrija Peskova, da li su vlasti u zemlji razmišljale o odvajanju od globalnog interneta 2014. godine, Peskov je ove navode odbacio kao neistinite.

“Isključenje Rusije sa globalnog interneta se, naravno, ne dovodi u pitanje“, rekao je Peskov agenciji Interfax. Međutim, ovaj zvaničnik je takođe naglasio da je “u skorije vreme mnogo nepredvidivosti prisutno u akcijama naših partnera, i u SAD i u EU, a mi (Rusija) moramo biti spremni za svaki ishod događaja.“

“Svi znamo ko je glavni administrator globalnog interneta. I zbog njegove nepredvidivosti, moramo razmišljati kako da osiguramo našu nacionalnu bezbednost“, rekao je Peskov. Ne radi se o isključivanju Rusije sa World Wide Web-a, dodao je on, već o “zaštiti od mogućeg spoljnog uticaja.“

Webtribune

Komentari