Ovo je neverovatan momenat kada su se dve slonice – Širli i Dženi - ponovo našle zajedno, nakon više od 20 godina otkako su bile u cirkusu, objavio je danas “Dejli mejl”.

Širli i Dženi snimljene su tokom dirljivog susreta u azilu u Hohenvaldu, Tenesi. One su se dodirivale surlama, grlile i igrale zajedno, prvi put od kraja sedamdesetih godina. Čak su uspele da saviju metalne šipke između njih kako bi se što više približile.

Kerol Bakli, bivša direktorka Azila za slonove, rekla je da je ponovni susret slonica 1999. bio “dramatičan”. 

“Dženi je značajno promenila ponašanje. Ona je želela da se što više približi Širli, a između njih je bila prepreka. Iznervirala se, udarala o vrata i pokušavala da se popne preko”, napisala je Bakli na sajtu Azila.

“Kad je Širli omogućeno da prođe, interakcija između nje i Dženi postala je veoma emotivna”, dodala je ona.

Slonice su imale zajedničku tačku u cirkusu “Karson i Barns”, na raznim lokacijama širom Teksasa. Širli je tada imala oko 20 godina, a Dženi je bila mladunče. Nakon razdvajanja poslate su u različite zoološke vrtove i nisu se videle 22 godine.

Bakli kaže da nikada nije videla “ništa tako emotivo duboko”.
“Njihova veza je osećajna i podseća na odnos majke i ćerke”, dodala je ona.

Slonice su nakon ponovnog susreta provele dan zajedno, stalno se krećući jedna pored druge. Kad je Dženi legla da odrema, Širli je svojim telom zaklonila sunce da joj ne smeta.

Istraživači Univerziteta Pensilvanija utvrdili su 2011. da slonovi pamte stare prijatelje, uprkos dužini vremena koje su proveli razdvojeni. Oni su otkrili da su neki slonovi, poput ljudi, izrazito društvena bića, dok drugi više vole da se drže manje grupe prijatelja.

Izvor: Blic

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori