Zahvaljujući Ocearch-u, korisnici interneta mogu da prate kretanje velike bele ajkule na sajtu ove nevladine organizacije, kao i na Tviteru i Fejsbuku.

Nova zvezda interneta zove se Lidija - ni glumica, ni pevačica, a ni manekenka većvelika bela ajkula duga 4,30 metara opremljena satelitskim transmiterom.

Zahvaljujući Ocearch-u, korisnici interneta mogu da prate njeno kretanje na sajtu ove nevladine organizacije, kao i na Tviteru i Fejsbuku.

Transmiter, prikačen za Lidijino leđno peraje, šalje informacije o tome gde se ova morska neman nalazi svaki put kada se približi površini mora, što omogućava ljubiteljima podvodnog sveta da prate njeno putovanje kroz Atlantski okean, objašnjava Nacionalna Geografija.

Reč je o značajnom tehnološkom prodoru, budući da su dosad transmiteri mogli samo da skladište podatke do kojih su istraživači dolazili tek kada bi sa životinje skinuli uređaj za praćenje. Za naučnike, Lidijino putešestvije je potvrda da velike bele ajkule, koje su još uvek slabo poznate, zaista prelaze Atlantik.

"Možda su one to uvek radile, ali ovo je prvi put da smo u prilici da to pratimo", izjavio je morski biolog Gregori Skomal.

Lidijinu Fejsbuk stranicu, koja sadrži mnoštvo komentara, fotografija i video snimaka,prati više od 130.000 ljudi koji se zabavljaju nagađajući kojim će putem ajkula krenuti.

Jutros se još nije znalo da li će poći prema Mediteranu ili severnije, prema Irskoj.

Izvor: Kurir

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori