Kada je Albert Ajnštajn umro 1955. godine, sovjetski fizičar Abram Jofe je objavio biografsku čitulju u kojoj je naveo: „Autor ovih članaka – tada nepoznata osoba, bila je birokrata u Kancelariji za patente u Bernu, Ajnštajn-Marić“.

Pritom je mislio na Ajnštajnovu ženu Milevu Marić, srpsku fizičarku i jedinu ženu u Ajnštajnovoj klasi na Politehničkom univerzitetu u Cirihu.

Jofe je aludirao na tri rada koji su objavljeni u „Annalen der Physik“ (Anali fizike) 1905. godine, a koji su Alberta Ajnštajna učinili slavnim. Jofe je imao prilike da vidi originalne radove koji su poslati na ocenu.

Jofeov prijatelj, Danil Semenovič Danin, potvrdio je 1962. godine da su sva tri rada objavljena u Analima fizike 1905. godine potpisana sa Ajnštajn-Marić.

Međutim, ove izjave su se izgubile iza gvozdene zavese. Desanka Trbuhović-Đurić je kasnije istakla da Ajnštajn-Marić nikada nije bilo ime Alberta Ajnštajna, već samo Mileve.

Ona je navela da je Mileva bila koautor ovih čuvenih radova u kojima su po prvi put istaknuti teorija relativiteta, teorija Braunovskog kretanja i zakon fotoelektričnog efekta.

(webtribune)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori