Prateći ishranu sa malo šećera i bogatu korisnim mastima može biti ključ za prevenciju bolesti i dugovečnost, kaže renomirani kardiolog dr Asem Malhotra. Kako bi ispitao efekte ishrane na zdravlje tela, ovaj kardiolog je proučavao stanovnike Piopija, udalenog sela u južnoj Italiji.

Piopi je priznat od strane Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) kao dom mediteranske ishrane, i priznaje se kao najzdravije mesto na svetu. Stanovnici Piopija su poznati po tome da žive 100 godina.

Prema rečima dr Malhotre, ishrana i način života ovih ljudi znatno doprinosi njihovoj dugovečnosti. Kardiolog je primetio da su stanovnici imali nizak nivo stresa, spavali su sedam sati tokom noći i svakodnevno su konzumirali čašu crnog vina.

Ovaj zdravstveni stručnjak je takođe rekao da se seljani drže ishrane bogate povrćem, ribom i maslinovim uljem. Osim toga, oni takođe izbegavaju konzumiranje previše šećera, i retko jedu meso i mlečne proizvode.

“Da, meštaani jedu testeninu – ali samo u malim količinama, i retko uzimaju šećer. Oni jedu dezert samo nedeljom, a picu jedu jednom ili dva puta mesečno. Za ručak odvoje vreme. Oni nemaju teretanu, ali su stalno u pokretu… Ishrana je broj jedan.“

“Više od fizičke neaktivnosti, pušenja i alkohola, ona doprinosi bolestima i smrti. Ovo bi trebalo da bude poruka od doktora – hrana je lek. Ne postoji takva stvar kao što je zdrava težina, već zdrava osoba. To je ono čemu svi treba da težimo. Živeti život kao stanovnici Piopija bi značilo smanjenje u 20 miliona godišnjih smrtnih slučajeva širom sveta koji su uzrokovani kardiovaskularnim bolestima,“ rekao je dr Malhotra.

Studije podržavaju efikasnost mediteranske ishrane u prevenciji bolesti

Istraživanje dr Malhotre je bilo odraz prethodnih studija koje pokazuju koriste efekte mediteranske ishrane na celokupno zdravlje organizma. Na primer, studija iz 2016. godine koju je sproveo međunarodni istraživački tim, otkrila je da je plan ishrane bio veoma efikasan u smanjenju rizika od srčnog i moždanog udara kod pacijenta sa srčanim oboljenjima.

Kao deo studije, istraživači su objedinili podatke iz studije Stability, sa ukupnom populacijom od 15..482 pacijenta sa bolestima koronarne arterije. Unošenje hrane učesnika je procenjeno MDS (Mediterranean diet score), koji se povećavao sa svakom konzumacijom zdrave hrane.

Studija je otkrila da se glavni neželjeni kardiovaskularni događaj dogodio kod 7,3 odsto pacijenata sa MDS-om 15 ili više, kod 10,5 odsto pacijenata sa MDS-om od 13 do 14, i kod 10,8 odsto pacijenata sa MDS-om 12 ili niže. To su bili rezultati posmatranja nakon skoro četiri godine istraživanja.

“Glavna poruka je to da određena hrana – a posebno voće i povrće – smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, a ova korist nije objašnjena tradicionalnim faktorima rizika kao što su dobar i loš holesterol ili krvni pritisak. Ako jedete više ovih namirnica u odnosu na druge, možete smanjiti rizik. Studija nije pronašla nikakve dokaze štete od skromne konzumacije namirnica kao što su prečišćeni ugljeni hidrati, duboko pržena hrana, šećeri i deserti,“ rekao je vodeći istraživač profesor Ralf Stjuart za ScienceDaily.com.

Webtribune

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori